Vakbarát változat |
Betűméret

Dragomán György: Adjuk meg a módját!

Dragomán György nagy sikerű első irodalmi szakácskönyve után maradt az általa meghonosított műfajnál, és egy újabb kötettel lepte meg rajongó olvasóit. A mindent betöltő és átjáró mámoros érzés, ahogy a szerző a bogrács fölé hajolva a gulyásból először merít, majd megkóstolja a sajátos konstellációba összerendeződő fűszereket, ez adja az egyik korai zsengéjének alapját, amely szintén bekerült a jelen válogatásba. Dragomán ugyanis nemcsak az elmúlt egy-két évben kísérletezett gasztro-irodalmi szövegekkel, már kollégistaként is hódolt e műfajnak, melyet a már idézett és a jelen kötetben közreadott írásaiban tökéletesített tovább. A szerzőtől most is izgalmas, nem mindennapi, illetve tradicionális, a nagyszülők és dédszülők konyháját meghatározó receptek kerültek be a könyvbe, melyeket egy-egy novella, regényrészlet vagy könnyed stílusban papírra vetett esszé szakít meg. A konyhában és a nappaliban egyaránt helye van a kiadványnak, ami hitet tesz az evés és a főzés kulturális oldala és jelentősége mellett. A szövegekből világossá válik, hogy a főzés és az evés lehet egyéni élmény, de közösségi, családi és baráti időtöltés is. Közös programként szintén kiváló lehetőséget tud teremteni arra, hogy a világ problémáit magunk mögött hagyjuk, és belefeledkezzünk a felszálló gőzök és illatok párafelhőjébe, a fűszerek ismerős és egzotikus világába, a konyhában – a szemünk előtt megvalósuló – boszorkányos műveletekbe. A szerző a receptek mellett kitér a jól felszerelt konyhára is, mivel jót és jól főzni csak megfelelő eszközökkel lehet, ezt is a rá jellemző szórakoztató és könnyed irodalmi stílusban adja elő. Aki szerette Dragomán György első ilyen tárgyú könyvét, a jelen kiadványban sem fog csalódni. / Forrás: www.kello.hu

Jelzet: 641 D 90
 

2023. április 21.