Vakbarát változat |
Betűméret

Balló László: Neves házak – Szombathelyi etűdök | kötetbemutató

2021. december 13. 17:00

BDK, földszinti előadóterem

Köszöntőt mond: Horváth Soma alpolgármester
Közreműködik: Bujtás Ervin énekes-dalszerző, Spiegler Tibor helytörténész és Szabó Tibor, a Weöres Sándor Színház igazgatója
A kötetet – gazdag képanyag kíséretében – bemutatja a szerző, Balló László
A könyv a helyszínen megvásárolható
 

Szándékom szerint e képekben gazdag kötet legyen városát, annak múltja építészeti emlékeit őrző polgártársaim kis helytörténeti bibliája, amelynek féltő szavait és fakuló emlékképeit átörökíthetik gyermekeiknek, unokáiknak, hogy a 20. század elejéig oly fényes Savaria-Szombathely építészeti öröksége a legszebb épületeket ért tragédiák dacára az itt élők számára friss emlék, örökké szívükben élő élmény maradhasson. Ennek felelősségével adom át gondolataimat kedves olvasóimnak, remélve, hogy a városát szerető szombathelyiek kötelező érvényűként fogják kezelni e gondolatot, ezt az eszmét, és segítségemre lesznek abban, hogy városunk lakóközössége minél szélesebb körben megismerkedjék várostörténetünk igazi szépségeivel, és Szombathely vendégeinek kezéhez is eljusson ez a városunk ezer színét megcsillantó könyv.

 

Mindig nagy örömöt jelent nekem egy könyv megjelenése, de örömöm fokozódik, ha ez a könyv szülővárosommal van valamiféle kapcsolatban. Az sem mellékes körülmény, hogy ezt a most megjelent könyvet egy lokálpatriotizmustól fűtött, városa értékeiért aggódó ember írta. Balló László költő. Költészetének érzékenysége, lényeglátása pedig érződik a nem éppen lírai témájú könyvön. Mint a nemrég megjelent kötetének fülszövegében írja a kiadója: „Balló László az apró észrevételek költője.” Ez jellemzi ezt a költészettől látszólag távol eső, de a figyelmes olvasó számára mégis néha lírai érzékenységgel megfogalmazott munkáját is. Apró és nagyon fontos megfigyelések gondos, szigorú logikai rendben felsorakoztatott érvelések támasztják alá véleményét a város állapotáról. Minden egyes sorából érződik az aggodalom, amit szeretett városának épületeiért, utcáinak, tereinek méltó állapotban való megőrzéséért érez. Mindezek mögé impozáns művészettörténeti tudás, várostörténeti ismeret és kritikai érzék sorakozik fel. Ezért aztán az sem fog a könyvben csalódni, aki egyszerűen csak helytörténeti ismereteket, építészeti elemzéseket szeretne olvasni. Ám, Balló László nem áll meg itt és bőven okoz meglepetéseket az olvasónak. Néhol már intimnek is mondható gondolatokat oszt meg a várossal való viszonyáról, vagy éppen vádlóként lép fel az értékek elpazarlóival szemben. Nagyon merészen rombolja le elavult fogalmainkat, az idegenforgalomról, a vendéglátásról, vagy éppen a városfejlesztésről, helyesebben arról, amit mi fejlesztésnek hittünk. Rombol ugyan, de egyszerre új értelmezéseket, merőben szokatlan, eddig ismeretlen megfogalmazásokat is kínál. De, hisz költő lenne, a szép szavak mestere! Mindenre kiterjedő figyelme nem kerüli el sem parkjaink, sem utcabútoraink állapotát. Nem kevésszer érte meglepetés e sorok íróját sem az egyes fejezetek olvasása során, pedig a város történetében jártasnak gondolta magát. Az aprólékos kutatásnak köszönhetően, nagyon sok eddig elveszettnek hitt adat kerül az érdeklődő szeme elé és nagyon sok ismert adat kerül merőben szokatlan megvilágításba. Külön figyelmet érdemel a bőséges illusztráció, mely nagyon sok, kevéssé ismert felvételt is tartalmaz és már magában is alkalmas arra, hogy elkápráztassa az olvasót. Nem könnyű olvasmányt ad kezünkbe a szerző. Nem mindig adnak derűre okot a mondatai, meglátásai és következtetései, ám az biztos, hogy aki figyelemmel olvassa, az egy olyan Szombathelyt ismer meg általa, amit más kiadványban így nem talál meg. Balló László meglepetést kínál a város múltjával most megismerkedőknek, de biztosan merem állítani, hogy azoknak is tartogat újdonságot, akik régebb óta foglalkoznak helytörténettel.

Spiegler Tibor helytörténeti gyűjtő, kutató

2021. december 02.