Vakbarát változat |
Betűméret

Az arcok világa – A világok arcai | kiállításmegnyitó

2024. május 07. 17:00

BDK, földszinti előadóterem

A Berzsenyi Dániel Könyvtár tisztelettel meghívja Önt és kedves családját, ismerőseit
 
Kardos Tamás fotóművész
Az arcok világa – A világok arcai
című kiállításának megnyitójára
 
A tárlatot az érdeklődők figyelmébe ajánlja
Spiegler Tibor helytörténeti gyűjtő
 
Megtekinthető 2024. június 1-ig
 
„1954-ben születtem Szolnokon. Kemény fizikai munkával kezdtem az élet nehézségeinek legyűrését. Első fizetésemből fényképezőgépet vettem, a sorsom megpecsételődött. 1978-tól munkám is a fotózáshoz kapcsolódott a szolnoki kórház fotólaborjában. A születéstől a halálig sok mindent láthattam, rengeteg sorsot, tragédiát, örömöt örökített meg a kamerám. Pihenést, felüdülést ma már az utazás jelent, ahol „céltalanul” kattoghat a fényképezőgép. Bejártam jórészt az egész világot: USA, Brazília, Dél-afrikai Köztársaság, Ausztrália, Japán, Kína, Thaiföld, India, Egyiptom, Marokkó, Tunézia, Izrael, Malaysia, Szingapúr, Vietnám, Európa valamennyi országa. Képeim közel száz alkalommal szerepeltek különböző országok kiállítótermeiben. Szenvedélyemmé vált szülővárosom, Szolnok fotódokumentumainak, régi képeslapjainak gyűjtése. Több könyvem jelent meg archív és saját képeim illusztrálásával.
 
Látok, tehát láttatok.
 
Szerencsésnek mondhatom magam: a természettől megkaptam a látás képességét. Külön öröm, hogy egy technikai eljárás segít a meglátott valóság megörökítésében. Képeimmel a környezet megnézhető elemeiből szeretném azt a pillanatot kiragadni, amikor a másodperc-töredék mesélni kezd évekről, történelemről, emberekről, s talán csak a szépről.
Alkotásaimat nem szeretem manipulálni. Hiszem, az objektív képkivágása megtalálja a harmadik dimenziót, mely csak a fotók síkján túl lelhető fel.
Amikor sikerül megláttatnom a pillanat mélységeit, megnyugszom, mert tudom, jól sáfárkodtam képességeimmel.”
 
Kardos Tamás díjai:
 
1986: Művészeti Díj
1987: felvétel a Magyar Köztársaság Művészeti Alapjába
1997: Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkereszt
2000: Kaposvári Gyula-díj
2001: Rotary Mecénás-díj 
 

2024. április 26.