Vakbarát változat |
Betűméret

Aki személyesen hozta el a középkort II. rész: Nagy Károly nyomában Savariában | szabadtéri program

2023. szeptember 22. 16:30

BDK, szabadtéri program

A Berzsenyi Dániel Könyvtár helytörténeti klubja
sok szeretettel várja az érdeklődőket
 
Aki személyesen hozta el a középkort II. rész: Nagy Károly nyomában Savariában
Séta a Bálványkő útján: a keleti temetőtől a keleti városkapun át a helytartói palotáig
című várostörténeti sétára
 
Vezeti: Dr. Kiss Gábor régész (Savaria Múzeum)
 
Találkozási pont: Szent Márton úti temető bejárata
(Esőnap: 2023. szeptember 29. 16:30)
 
Avarok elleni hadjárata alkalmával I. (Nagy) Károly frank király seregével ugyanazon az úton érkezett meg Sabariába, amelyen több mint négy évszázaddal korábban, 375-ben I. (Nagy) Valentinianus római császár a katonáival elhagyta a várost.
 
Az út, amely fontosságát a későbbiekben sem vesztette el, újkori elnevezését a keleti római temető egyik, még akkor is fennálló sírépítményéről kapta. A nevet adó, a Bogácai-ér partján, az út mellett magasodó Bálványkő egy olyan síremlék lehetett, amelynek fülkéjében a halott szobra kapott helyet. A róla elnevezett út a 17. századig egészen a város keleti kapujáig vezetett.
 
Sétánk alkalmával ugyanazt a nyomvonalat járjuk be, amelyet annak idején a későbbi német-római császár és kísérete megtett. Közben pedig felidézzük azoknak az építményeknek a képét és jelentőségét, amelyet útközben láthattak és felismerhettek. A városfalon belül is tovább követjük vonulásuk irányát, egészen az egykori római helytartói palotáig, amelynek jól megépített épületei közül néhány még ekkor is használható és felújítható állapotban volt. Ezekről azonban majd másnap, egy külön séta alkalmával lesz szó, a Romkertben.
 
Együttműködő partner: Vasi Múzeumbarát Egylet

2023. szeptember 12.