Vakbarát változat |
Betűméret

Aaron Hyde: Szeszfőzés házilag

A különböző vallások és kultúrák az alkoholos italok feltalálását, s itt elsősorban a borra érdemes gondolnunk, egy-egy kiemelkedő személy vagy isteni alak (vagyis prótosz heuretész) nevéhez kötik. A Biblia szerint Noé készített először bort a szőlő levének megerjesztésével, hogy az özönvíz alatt elpusztult milliók miatt érzett bánatát enyhítse, a görög mitológiában Dionüszosz terjeszti el a kulturált ivás művészetét a hellének között. Az alkoholos italok jelen vannak a mindennapi életünkben, a hétköznapokkal szemben az ünnepnapok rituális idejét is kijelölhetik. Ha alaposan végigolvassuk a jelen kiadványt és a benne leírtakat gyakorlatban is alkalmazzuk, semmi sem állhatja utunkat a tekintetben, hogy otthon is elkészítsük kedvelt italainkat, Aaron Hyde ugyanis a házi szeszfőzés rejtelmeibe avatja be kísérletező kedvű olvasóit. A vodka és a gin például kifejezetten egyszerű desztillációs eljárások révén állítható elő, nem kell az italt ezt követően még évekig hordókban érlelnünk. A könyv mindenekelőtt a szeszfőzés jogi oldalát járja körül, majd az egyes folyamatok következnek: a cefrézés, az erjesztés, a lepárlás, a szűrés, az érlelés, a keverés, a kóstolás és végül a palackozás. A hetedik részben az egyszerűbb szeszes italok elkészítési módjairól olvashatunk, majd a kicsivel nehezebb receptek következnek, úgymint a rum és a whiskey. A könyv végén egy szójegyzék segíti a szaknyelvi eligazodást, melyet a források jegyzéke, a szerző rövid biográfiája, illetve a tárgymutató követ. / Forrás: www.kello.hu

Jelzet: 663 H 99
 

2023. május 08.