Vakbarát változat |
Betűméret

A magyar nyelv a Kárpát-medencében | előadás

2023. április 19. 17:00

BDK, földszinti előadóterem

Az Anyanyelvápolók Szövetsége és a Berzsenyi Dániel Könyvtár sok szeretettel várja az érdeklődőket A nyelv nemzedékek kézfogása című 57. magyar nyelv hete rendezvényére, Prof. Dr. Dr. h.c. Pusztay János A magyar nyelv a Kárpát-medencében című előadására.
 
1967-ben a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat a csillagászati hét mintájára szervezte meg az első magyar nyelv hetét. Az akkori szervező, Grétsy László professzor, az Anyanyelvápolók Szövetsége tiszteletbeli elnöke így vall az indításról:
 
„A budapesti patinás Kossuth Klub egyik emeleti szobájában arról beszélgettünk, hogy a csillagászokat követve, akik már évek óta minden tavasszal megrendezik a Csillagászati Hetet, s egyre nagyobb sikereket aratnak vele, kísérletképpen nem próbálkozhatnánk-e meg egy olyan hét programjának megszervezésével, amelynek fő tárgya s egyúttal egyetlen tárgya az anyanyelv.” (anyanyelvapolo.hu)
 
A magyar nyelv hete a kezdet kezdetén, 1967 áprilisában valóban csak egy rendezvénysorozat volt, semmi több. A szervezőket is meglepte a váratlan siker, ezért meghirdették a magyar nyelv hetét a következő tavasszal is, már jóval gazdagabb programmal, mint az előző évben. Akkor már egy-két megyei TIT-szervezet is az ügy mellé állt, mégpedig úgy, hogy szintén megrendezte a magyar nyelv hetét, nagyjából a budapesti Kossuth Klubban rendezettel azonos időben. Ezután pedig évről évre egyre nőtt a rendezvény ismertsége, népszerűsége. Bekapcsolódott a rádió, hírt adott róla a sajtó. Az ünnepi hét lassacskán országos mozgalommá vált. (szabadfold.hu)

2023. április 03.