Vakbarát változat |
Betűméret

A kis Jézus aranyalma | karácsonyváró mesedélután

2023. december 16. 15:00

BDK Gyermekkönyvtára

Hangolódjunk a közelgő ünnepekre mesékkel, közös mesehallgatással! Élőszavas mesemondással várja a családokat Molnár Enikő, a Meseszó Egyesület mesemondója.

Az egyesület célkitűzései közé tartozik a szövegfolklór – ezen belül is főként a népmesemondás – hagyományainak bemutatása, továbbvitele, éltetése, megőrzése és ápolása. Fontosnak tartják, hogy a mesemondás régi, hagyományos helyszínei, alkalmai helyett új, a mai kornak megfelelő helyszíneket és alkalmakat teremtsenek. Szeretnék megőrizni, magunkévá tenni és továbbadni az elődeinktől ránk hagyott gondolkodásmódot, bölcsességet, a világot elbeszélő képességet, hiszen mindez nagyon fontos szerepet játszik identitásunkban, kultúránkban.

"Amikor a népmese tanfolyamra jelentkeztem, akkor logopédusként már 25 éve élő szóval kerestem a kenyeremet. Pedagógusként szakmába vágó, ám mégis új és izgalmas területnek bizonyult a mesemondás. A hétköznapi társalgási nyelv, a gyerekek közt használatos beszéd és a szaknyelv mellett a népmese nyelvezete, amelyet persze tanulok, csiszolok mind a mai napig, egy másik világba enged bepillantást. A mese szavakból szőtt átjáró múlt és jelen, képzelet és valóság között. Nagyon szeretem, ahogy a szavak segítségével megjelennek képek és tárgyak, életre kelnek személyek és összeállnak történetek, amelyekben a mesehallgató is megleli önmagát." | Molnár Enikő mesemondó, pedagógus

2023. december 02.