Vakbarát változat |
Betűméret

Ted Chiang: Életed története és más novellák

Jelzet: C 17

Ted Chiang kínai származású amerikai sci-fi író. Első publikált műve a Tower of Babylon című novella volt, amely rögtön elnyerte a Nebula-díjat 1990-ben, és több más díjra, többek közt Hugo-díjra is jelölték.

Az Életed története és más novellák című kötet 2002-ben jelent meg, az 1990-2002 közötti időszakból tartalmaz nyolc novellát. A szerző szépirodalmi stílusban fogalmazza meg tudományos témájú, aktuális társadalmi kérdéseket is felvető történeteit. Több írásban is megjelenik a szabad akarat kérdése, a technológia és az ember, valamint a tudomány és a hit kapcsolata. A kötet 2019-ben megjelent Érkezés és más novellák címmel is.

A Bábel tornya című írásban az elámi bányász, Hillalum történetét ismerhetjük meg, aki eljutott a babiloni torony tetejére, feltörte a mennyek boltozatát, így első emberként ismerhette meg a világ működését. Utazása során bepillantást nyert a toronylakók mindennapjaiba is, akik egész életüket a föld és a menny között töltik, kiszolgáltatva a szélsőséges körülményeknek.

„A toronylakók […] a fellegek örökös nedves ködében éltek, alulról és felülről is ismerték a viharokat, a levegőből takarították be a terményeiket, és meg se fordult a fejükben, hogy az ember számára ne volna megfelelő ez a hely. Ők nem igényeltek isteni biztosítékot vagy bátorítást, persze soha nem is kételkedtek semmiben egy pillanatra sem.”

A balesetet szenvedett, majd K-hormon-terápiával kezelt Leon Greco történetéről olvashatunk az Értsd meg! című novellában. Leonnak a kezelés hatására rendkívüli módon megnövekedett az intelligenciája, mindeközben az emberi érzelmei csökkentek, átalakultak.

Mi lenne, ha tudomást szereznénk a jövőnkről? Mi lenne, ha kristálytisztán láthatnánk minden sorsfordító döntésünk következményét? Másképp cselekednénk, ha a boldogság mellé fájdalom is társulna? A címadó novellában idegen civilizáció érkezett a Földre. Az idegen eredetű tárgyak, a „tükrök” kétirányú kommunikációs eszközként szolgáltak, a kommunikáció felvétele érdekében minden tükörhöz egy nyelvészt és egy fizikust jelöltek ki. A történet főszereplői, dr. Louise Banks nyelvész és dr. Gary Donnelly fizikus megfejtik az idegenek, a „heptapodok” üzenetét, amely megváltoztatja az életüket is.

„Néha megéri várni. A várakozás miatt sokkal izgalmasabb megérkezni.”
„A fénysugárnak már azelőtt tudnia kell, hol ér célba, mielőtt eldöntené, melyik útvonalon kezd el haladni.”

A pokol mint Isten hiánya című történet középpontjában az igazi hit és a feltétlen szeretet kérdése áll. A világban angyali jelenések történnek, amelyek eredményeképpen a történés közelében lévő emberek élete megváltozik: vannak, akik meggyógyulnak, sokan megtérnek, mások a jelenés következtében megsérülnek, balesetet szenvednek. Az utóbbi csoportba tartozik Neil Fisk, aki elveszítette feleségét egy jelenés során. Lelki fejlődését, megtérését követhetjük nyomon a novellában.

„Isten szándéka nem az, hogy mindenki ugyanazon a megpróbáltatáson essen át, hanem hogy mindenki a sajátjával nézzen szembe, akármi legyen is az.”

„A feltétlen szeretet nem kér semmit, még azt sem, hogy viszonozzák.”

Képzeljünk el egy világot, ahol nem a külső értékek alapján ítéljük meg egymást. Ahol a közösségek elfogadón viselkednek a kevésbé vonzó külsővel megáldott emberekkel is, ahol a média nyomására nem akarnak emberek százai változtatni a testükön. A Szépségvakság: Dokumentumműsor című írásban egy ilyen világot ismerhetünk meg. A kalliagnózia feltalálása lehetővé tette, hogy az emberek ne a külső alapján ítéljék meg egymást. A novellában többek közt egyetemi hallgatók, szülők és professzorok vallanak a találmány előnyeiről és hátrányairól is.
A szerző másik kötete, a Kilégzés és más novellák is megtalálható könyvtárunkban (jelzete: C 17). Az Életed története című novellából Denis Villeneuve rendezett nagy sikerű filmet Érkezés címmel 2016-ban (DVD 5173, DVD 5174).
Ajánlja: Molnár Andrea
 

2022. december 09.