Vakbarát változat |
Betűméret

Joanne Harris: Szederbor

Jelzet: H 34

Joanne Harris angol-francia írónő sokak számára ismert lehet Csokoládé c. regénye és az abból készült film miatt (főbb szerepekben: Juliette Binoche, Johnny Depp). Több regényt is írt, melyek hasonlóak ehhez; az egyik ilyen a Szederbor – a Csokoládé több mellékszereplője  helyszíne is felbukkan  a történetben.

Főszereplőnk, Jay Mackintosh Londonban él barátnőjével, az ambíciózus újságíróval, Kerryvel. A férfi még fiatal korában írt egy bestsellert, ami kamaszkori élményeiből táplálkozott. Azóta viszont semmi komoly nem került ki a keze alól – álnéven néhány regényt adott ki, folyamatos rajta a nyomás, hogy egy újabb remekmű jelenjen meg tőle.
 
A Szederbor egyrészt az írói munkáról, az alkotás nehézségeiről, a saját vágyainkkal való szembenézésről szól. Jay az évek óta tartó posványból egy hirtelen ötletnek köszönhetően tör ki, hogy új életet kezdjen, miközben megpróbálja feltárni múltja egy jelentős részét.
 
Kamaszkorában nagyszüleinél töltötte a nyarakat, egyszer a kisváros elhanyagolt területeit járva találkozott egy furcsa öregemberrel, Joe-val. Jay ki volt éhezve a figyelemre, fantáziáját megfogta Joe különc életmódja, amely kertészkedésből és különféle talizmánok készítéséből állt. Jay évről-évre nagyszüleinél tölti a nyarat, de az elsődleges társasága Joe lett. Ám az idilli tanulóévek nem tartanak örökké. Veszélybe kerül mentora utcája: le akarják bontani a házsort, felszámolni a kisajátított kerteket.
 
A jelenben Jay egy hirtelen ötlettől vezéreltetve vesz egy francia birtokot – ezzel Joe álmát teljesíti be. A birtokon és a kisvárosban eleinte nem szívesen látják – berobban a kis közösség életébe, ahol már több probléma is forrásponton van. Jay erről csak utólag szerez tudomást, de igyekszik megfelelő döntéseket hozni és irányítani azt a folyamatot, amit költözése indít el.
 
A váltakozó fejezetekben megismerhetjük Jay kamaszkorát, az 1970-es éveket – a jelenben (1999) pedig Lansquenet lakóit, egymásnak ellentmondó terveiket és egy remeteéletet élő asszonyt, aki épp Jay új birtoka mellett él.
 
Ahogy több Joanne Harris műben, ebben is felfedezhetünk mágikus realista szálat – meg nem magyarázott természetfeletti részleket, amit tulajdoníthatunk főszereplőnk gazdag képzeletének is.
 
Azoknak ajánlom ezt a regényt, akiket vonzanak a francia tájak, szeretik a visszaemlékezéseket – vagy pótlékot keresnek a szerző Csokoládé regénye után!
 
Ajánlja: Waldinger Dóra

2022. október 14.