Vakbarát változat |
Betűméret

J. K. Rowling - Átmeneti üresedés

J. K Rowling angol írónő első felnőtteknek szóló regénye az Átmeneti üresedés, mely a nagysikerű Harry Potter-sorozat után jelent meg.
A regény egy angol kisváros története, a bájos Pagfordé. Első lapjain tanúi lehetünk a városi tanács egyik tagjának, Berry Fairbrother halálának, ekkor még nem is sejtjük milyen indulatokat, manővereket indít el ez az esemény.

A városi tanács évek óta egy problémával küzd: a szomszédos város lakótelepének helyzetével, amely papíron Pagfordhoz tartozik. Ám a festői kisváros nem akar közösséget vállalni a leromlott környékkel, annak lakóival, a drogambulanciával, ami több-kevesebb sikerrel működik. Barry halálával a Parlagnak csúfolt környék elveszített egy fontos támogatót – a megüresedett helyre többen is pályáznak, akiknek más-más céljaik vannak a pozícióval. 

Barry halála mozgósítja a városi tanács tagjait, akik elérkezettnek látják az időt, hogy megoldják ezt a régi problémát. Többen is versenybe szállnak a megüresedett helyért. A pletykák, személyes ellentétek, kis harcok között szép lassan megismerjük az idillinek tűnő kisvárosban fortyogó indulatokat, a családokban dúló ellentéteket.

Az Átmeneti üresedés igazi nagyregény, amelyben a szerző bámulatosan gyűjtötte össze azokat a titkolni való gondolatokat és érzéseket, amelyek az emberekben megjelennek. Számos szereplővel dolgozik: sokféle családba, gondolkodásmódba bepillantást nyerünk. Képmutatás, titkok, elfojtott indulatok működnek a bemutatott karakterekben. A választáson és a tanács döntésén kívül olyan „hétköznapi” események is fontos szerepet kapnak, mint például a szerelmek, a kiüresedett kapcsolatok, kiszolgáltatott családok és a bántalmazás sokféle formája. 

Nem szívvidító olvasmány – az erőszaknak sokféle formájáról olvashatunk, viszont érdekes bepillantást kapunk a tettek lélektani hátterébe is, mely segít megérteni a bemutatott karaktereket. Rowling nagyon érzékeny témákat mutat be a fentieken kívül: a lecsúszott réteg felemelésének szükségességét és az előítéletes viselkedés következményeit. Megjelenik a családon belüli bántalmazás, a kamaszkor gyötrelmei, de a házasságok válsága is.

A Harry Potter-regények után kapott hideget-meleget ez a kötet, ám a komor témák ellenére bámulatos a történetszövése, hangulatkeltése. Akik szeretnének megismerkedni egy igazi (?) angol kisvárossal, azoknak tökéletes olvasmány lehet. A szerző ezt a tűpontos ábrázolást használja az álnéven megjelent Cormoran Strike krimi-sorozatában is, mely regényeket szintén jó szívvel ajánlom.
Ajánlja: Waldinger Dóra

2022. június 14.