Vakbarát változat |
Betűméret

George Orwell: Légszomj

Jelzet: O 78
 
Orwell kevésbé ismert regényében egy átlagos életet élő, kissé elhízott, feleségét éppen csak elviselni képes biztosítási ügynök, George Bowling tekint vissza gyerekkorára, egy letűnt világ szinte gondtalannak tűnő hétköznapjaira, a háború előtti időkre, miközben feje fölött néha elsuhan egy bombázó repülő. 1938-at írunk, egy feszültségekkel és változásokkal teli, furcsa és nyomasztó korszakot, amikor mindenki tudja és érzi, hogy hamarosan újabb háború lesz. Az újságokból és a rádióból dől a propaganda, politikai rendezvények mindenütt, olcsó ponyvaregények, szenzációhajhász hírek, formatervezett kávézók és formatervezett emberek, halból készített virsli, vegyszerből készült sör, konzervek, plakátok és semleges gyümölcsfák – ezek a modern világ ismérvei.
 
A 45 éves Bowling ebben a modern világban, új, kényelmes műfogsorával a szájában, lóversenyen nyert dugipénzzel a zsebében pillant meg egy plakátot, mely elindítja benne a visszaemlékezés megállíthatatlan folyamát. Hosszan és érzékletesen, szellemesen és részletesen mesél gyerekkorának színhelyéről, Alsó-Binfieldről, szüleiről és az ott lakókról, az 1914 előtti, nehézségekkel is bőven sújtott, mégis kiszámítható időszakról. Abszurdba hajló háborús tapasztalatai és a korszellem tökéletesen szemléltetik, hogy hogyan teszi egy háború a mindennapok részévé, egy életen át tartó zsigeri érzéssé a bizonytalanságot és a félelmet.
 
Ezen a különös, múltidéző napon fogalmazódik meg Bowlingban az ötlet, hogy mire költse zsugori felesége elől rejtegetett pénzét: visszalátogat húsz éve nem látott szülőfalujába, hátha enyhíteni tudja légszomját ebben a fullasztó világban. Gondosan megszervezi útját, alapos alibit eszel ki, ám a várva várt viszontlátás letaglózó erejű. A kis faluból iparváros lett, az elhagyatott kastélyból diliház, az óriáspontyokkal teli, idilli emlékként őrzött, eldugott tóból pedig szemétlerakó. A levegőben hadirepülők gyakorlatoznak, az egyikről véletlenül lepottyan egy bomba…
 
Bowling múlton való merengése nem hamis nosztalgia, hanem egy mindent felforgató háború által gyökeresen megváltozott világ nagyon is élesen és pontosan megfogalmazott kritikája. Szellemes meglátásait a társadalom hanyatlásáról, a fogyasztói kultúra térnyeréséről, a természet pusztításáról, a hamis lózungok mögé bújtatott nevetséges ideológiák kártékonyságáról lehetetlen úgy olvasni, hogy ne jusson eszünkbe az a világ, amiben jelenleg élünk.
 
Orwell 1939-ben megjelent könyvét olvasva szinte hihetetlennek tűnik, hogy nem az elmúlt egy-két évtizedben született. Ez a számtalan felismerést tartogató, rendkívül humoros és szórakoztató, ráadásul nagyon olvasmányos könyv egy gyöngyszem, mely bőven vetekszik Orwell legismertebb műveinek színvonalával. Bowlingot pedig, ezt a rokonszenves, hétköznapian gyarló, humoros és éleslátó figurát, csak imádni lehet.  
Ajánlja: Varga Dorottya
 

2022. március 30.