Berzsenyi Dániel Könyvtár akadálymentesített portál

Navigáció:

Betűméret beállítása:

Színbeállítás:

Elif Shafak: 10 perc 38 másodperc
Jelzet: S 10

Elif Shafak (korábban magyarul megjelent köteteken: Elif Şafak) ismét egy egyedi történetet hozott el nekünk, amiben nemcsak az emberi sorsok, hanem Isztambul is nagy szerepet kap. Az eddig olvasott könyveiben a város újabb arcait ismerhettük meg – most azokat a rejtett, takargatnivaló utcákat és házakat mutatta be az írónő, amelyeket a turisták általában elkerülnek. Bordélyházak, börtönök és a számkivetettek temetője körül zajlanak az események.

Főszereplőnk Tequila Leila, negyvenes éveiben járó nő, aki prostituáltként dolgozott miután kamaszként elszökött otthonról. Az első oldalakon a halálával szembesülünk, a fokozatosan elszálló értelem és jelenlét felvillanásaiból ismerjük meg életét. Shafakot elkezdte érdekelni az a megállapítás, mely szerint a kutatók a halál beállta után még percekig mértek agyi tevékenységeket – a leghosszabb 10 perc 38 másodperc is volt. 
Megismerjük Leila életét a születésétől kezdve, európai szemmel furcsa családját – apja második, fiatal felesége az anyja, de apja az első, meddő feleségének ajándékozza a kislányt. Évekig a családban marad ez a titok, Leila nagynénjeként ismeri szülőanyját. Apja a szigorú vallásosság és az élvezetek hajszolása között ingadozik, feleségeitől és lányától pedig maximális együttműködést vár el. 

Leila ebben a furcsa családban felnőve egyre jobban lázad, főleg miután rádöbben, hogy a családja inkább értékeli a külvilág felé mutatott képet, mint hogy megoldjon olyan döbbenetes problémákat, amikkel neki szembesülnie kell. Kamaszként az előre elrendezett házasság, a béklyók, titkok és elnyomásokkal teli élet helyett elszökik Isztambulba, ahová sok hozzá hasonló fiatal menekül. Már az első napokban behálózzák, testét eladják, így kénytelen ebből megélni. 

Új élete során sokféle embert megismer, barátokra lel azok között, akikkel összesodorja az élet. Öt barátja sorsáról is olvashatunk a regényben, akiknek szintén nélkülözniük kellett, magányosak voltak, kitaszítottak - de menedékre leltek egymásban. Egy transzvesztita, egy házasság béklyói elől az éjszakába menekülő férfi, egy törpe növésű nő, egy afrikai menekült és egy bántalmazó házasságból elszökő énekes, akiket Leila hoz össze. 

Törökország és Isztambul olyan oldalát láthatjuk ebben a regényben, amire nem lehet büszke egyik nemzet sem: családon belüli erőszak, rossz házasságok, elvakultság, a nők és főként a prostituáltak semmibe vétele, a transzvesztiták kirekesztése. De a kemény témák ellenére felcsillan a remény, a humor és a fény, ami miatt nem húz le annyira a könyv. Feldühít és sajnálattal tölt el, de nem hagy a földön. Ez a szedett-vedett társaság megmutatja, hogy van kedvesség, bátorság és szeretet azokon a helyeken is, ahol nem is számítanánk rá. 

A sokféleség és a kirekesztettek regénye a 10 perc 38 másodperc, ami több valós eseményből és élményből építkezik – ezekről az írónő a könyv utolsó oldalain ír. Shafak elvarázsol stílusával, azzal, ahogyan az ízeket-illatokat köti a legszebb vagy legmélyebb emberi élményekhez. Isztambul egy új oldalát, történelmének egy kis szeletét ismerhettem meg Leila történetében. 
Ajánlja: Waldinger Dóra
 
Megnézem a Moly.hu-n is.

2021. augusztus 26.

Menü