Vakbarát változat |
Betűméret

Tracy Chevalier: Az utolsó szökevény

Jelzet: C 17

Tracy Chevalier legismertebb műve a Leány gyöngy fülbevalóval, melyet 2003-ban filmesítettek meg Colin Firth és Scarlett Johansson főszereplésével. Chevalier eddig magyarul megjelent regényei mind történelmi témákat dolgoztak fel, egy nő vagy egy család sorsán keresztül bemutatva az adott kort vagy híres személyt.
Legutóbb magyarul megjelent regénye Az utolsó szökevény, amely az 1850-es évek Amerikájába visz el bennünket, ahol bepillanthatunk a telepesek és a rabszolgák életébe.

Főszereplőnk, Honor Bright nővérét, Grace-t kíséri el Angliából Amerikába, ahol már várja az idősebb lányt az előre megbeszélt házasság egy kitelepült angol férfival. A lányok megszenvedik az egy hónapos hajóutat új hazájukba – Grace megbetegszik és meghal. Honornak egyedül kell folytatnia az útját reménybeli sógorához egy ohioi településre. A fiatal lány saját szerelmi csalódása miatt kíséri el nővérét, hogy új életet kezdjen. Mikor egyedül marad, úgy látja, nincs más lehetősége, csak követni az utat, amit kijelöltek neki. Ez a sodródás jellemzi őt szinte az egész regényben, mások jóindulatára és tanácsaira bízza magát; visszafogott jelleme és a varrásban tanúsított tehetsége emeli ki a többiek közül.

Honor foltvarrott takarókat készít, amik egyrészt hozományt jelentenek számára, másrészt tökéletes emléktárgyak. A varrás különféle módszereibe is bepillanthatunk a regényben – a foltvarrott takaróktól kezdve az „applikáltakig”.
A szereplők többsége a kvéker közösség tagja, a könyvben megismerhetjük ezt a vallásirányzatot, melynek képviselői az egyszerű, tiszta életmódot hirdetik. Honor jól érzi magát ebben a környezetben, kerüli a hívságokat, szereti a csendes elmélyülést, viszont a történet egy pontján már meg kell kockáztatnia azt, hogy hazudik mások miatt. Jó szíve van, és a szökött rabszolgák ügye megszólítja, a saját keretein belül próbál tenni értük. A Földalatti Vasút hálózata is megjelenik ebben a könyvben, a mozgalom tagjai a szökött rabszolgákat segítik, hogy eljuthassanak a kanadai határhoz, ami nincs messze a regény helyszíneitől.

Ez a regény tetszeni fog a történelmi témák kedvelőinek, illetve azoknak, akik olvasták az írónő korábbi műveit. Ajánlom a szerző többi könyvét is: Leány gyöngy fülbevalóval, A kék szűz, A hölgy és az egyszarvú, Hulló angyalok, Ártatlanok, Isten teremtményei, angol nyelven At the edge of the orchard .

Ajánlja: Waldinger Dóra

2018. február 13.