Vakbarát változat |
Betűméret

Spiró György: Fogság

Jelzet: S 84


Spiró György 2005-ben megjelent, közel nyolcszáz oldalas regényében a kereszténység születésének évtizedei elevenednek meg. A Rómán, Júdeán és Alexandrián átívelő történetben egy formálódó, vallási- és társadalmi konfliktusokkal terhelt század képe rajzolódik ki, melynek nyüzsgő világát egy testileg gyenge, erősen rövidlátó római zsidó fiú, Uri sorsán keresztül ismerhetjük meg.
 
A mind vallása, mind társadalmi helyzete miatt a római társadalom peremén élő kamasz olvasással tölti napjait, mígnem beválasztják a Jeruzsálembe induló delegációba. Ezzel megkezdődik nemcsak a földrajzi helyszínek, hanem a felnőtté válás felé vezető kalandos, megpróbáltatásokkal teli útja is. Az érdeklődő és rendkívül éles eszű Uri ebben a napról napra változó világban mindig a legfontosabb történelmi események közepén találja magát. Így eshet meg, hogy a jeruzsálemi börtönben töltött napok után Pilátussal vacsorázik, majd a szeme előtt válik a szellemi fellegvár Alexandria kaotikus mészárszékké a kirobbanó zsidóüldözés miatt. Rómába visszatérve betekintést nyer a legfelsőbb rétegek életébe, majd Caligula császár meggyilkolásának is szemtanúja lesz. Ám Uri mindenhol kívülállóként van jelen, ezért kortársainál nagyobb rálátással szemléli az eseményeket. Lényeglátása leginkább vaksisága hozománya:

Mások jól látnak. Énnekem ahhoz, hogy észleljek valamit a világból, még gondolkoznom is kell. Ezért szerettem meg az olvasást. A mások szemére támaszkodom. Sok szemmel többet látok.

Útja során szerzett tapasztalatai birtokában Uri – a regény egyik legemlékezetesebb momentumaként – átértékeli apjához fűződő viszonyát, majd vele együtt kell rádöbbennünk, hogy a jeruzsálemi börtön fogságából megmenekült ugyan, ám a test, a társadalom, a vallás, az állam, mi több a létezés fogságából nincs menekvés. 

Spiró György lenyűgöző alapossággal rajzolja meg a különböző társadalmi rétegek mindennapjait, ugyanakkor átfogó képet ad egy időben távoli korról, mely társadalmi viszonyaiban és az emberi természet változatlanságában kiábrándítóan emlékeztet jelenünkre. A szerző monumentális vállalkozása nem csupán egy hatalmas ismeretanyagot tartalmazó, finom humorral átszőtt történelmi regény, hanem lényegi kérdéseket boncolgató szellemi kaland.

Ajánlja: Varga Dorottya

2018. december 17.