Vakbarát változat |
Betűméret

Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub

Jelzet: O 79
Richard Osman brit televíziós műsorvezető első regénye A csütörtöki nyomozóklub, amely nagy sikert ért el 2020-as megjelenése után. Azóta már két folytatás készült, illetve a filmes jogok is elkeltek.
 
A csütörtöki nyomozóklub az angliai Coopers Chase nyugdíjasfalu egyik baráti társaságát takarja. Elizabeth, Ron, Ibrahim és a legújabb tag, Joyce csütörtökönként gyűlik össze, hogy megoldatlan bűntényeket vizsgáljanak meg.
Joyce szemén keresztül ismerhetjük meg először ezt a társaságot és a nyugdíjasfalu életét. Az egykori ápolónő néhol megmosolyogtatóan naiv naplóbejegyzései ellenére jó megfigyelő, aki a csapat nélkülözhetetlen részévé válik. Elizabeth múltja rejtélyes, de fontos és komoly beosztása lehetett, kapcsolatait és tudását még mindig remekül tudja alkalmazni a klub érdekében. Ibrahim pszichológusként a higgadt megfigyelő, aki alaposan utánajár az egyes témáknak; Ron, az egykori szakszervezeti vezető pedig a szív és az erő a csapatban.
 
Egy nap a környezetükben gyilkosság történik, aminek hatására jó időre félreteszik a megoldatlan ügyek aktáit. Két nyomozó bizalmába férkőznek, hogy közvetlen forrásból informálódjanak, sőt, több esetben ők segítik a nyomozást. Donna közrendőr és főnöke, Chris szintén érdekes és szerethető karakterek, akik életébe a továbbiakban is betekintést nyerhetünk.
 
Ian Ventham, a luxus nyugdíjasfalu tulajdonosa szemszögén keresztül beleláthatunk abba, hogyan jött létre ez a vállalkozás, és milyen problémákkal küzd a már első pillantásra is ellenszenves karakter. Az ő szálán keresztül még mélyebbre visz a nyomozás a múltban, ahol drogok, fegyverek, bandák és gyilkosságok tarkították a kívülről jól menő vállalkozások történetét.
 
A krimi-szál nagyon csavaros, a szerző többször is tévútra visz újabb szereplők élettörténeteivel.
 
A könyv erőssége, hogy egy olyan korosztályt mutat be, akikről talán nem olvashatunk olyan sok történetben: az idős, de aktív nyugdíjasokról. Szereplői hamar az olvasók szívébe lopják magukat, kedvelhetők – bölcsek, de a humoros jelenetek is gyakoriak.
 
Attól függetlenül, hogy több szomorú esemény, múltbéli trauma megjelenik a könyvben – természetesen ott lebeg a főszereplőink fölött az elmúlás tudata, vagy a félelem betegségektől – nagyrészt optimisták, élnek az életük adta lehetőségekkel. Ezt főleg Joyce-on keresztül láthatjuk, aki fokozatosan nyit az új élmények felé és izgatottan várja a nyomozóklub újabb kalandjait. A könyv másik pozitívuma a barátság megjelenítése – nemcsak a klub tagjai között, hanem a kalandok során többféle szereplő is bekerül a belső körbe.
 
Humoros, csavaros krimi A csütörtöki nyomozóklub, amelyben a szereplők és kapcsolataik ugyanolyan fontosak, mint maga a nyomozás. Azoknak ajánlom ezt a könyvet, akik szeretik a vicces, újfajta nézőpontokat alkalmazó történeteket; a könnyed krimiket, amelyek igényes stílusban íródtak, és komoly témákat is érintenek.
A sorozat folytatásai A férfi, aki kétszer halt meg és Az eltévedt golyó címmel jelentek meg.
 
Ajánlja: Waldinger Dóra
 

2023. február 11.