Vakbarát változat |
Betűméret

Naomi Novik: Ezüstfonás

Jelzet: N 87

Az amerikai írónő önálló fantasy regénye Rumpelstiltskin/Zörgőfürge meséjét dolgozza át, egyik korábbi regényéhez (Rengeteg) hasonlóan a mesék-mondák részleteiből alkotva egyedi fantasy világot, érdekes szereplőkkel. A történet olyan világban játszódik, amelynek elemei visszaköszönnek a valóságból, de mégis tele van mágiával. Litvász népe szegénységben él, kemények a telek, sőt még nyáron is eshet a hó.

Mirjem Mandelsztam szüleivel egy kis faluban él, apja a pénzkölcsönző – ezt a szakmát anyai nagyapja mesteri fokon űzi, gazdag házat visz a közeli városban. Ám Mirjem apja a saját jószívűségének foglya, hagyja elúszni a kölcsönadott pénzét, miközben családja nyomorog. Mirjem akkor veszi kezébe a családi üzletet, amikor édesanyja komolyan megbetegszik. A fiatal lány a sarkára áll és következetesen elkezdi behajtani apja vagyonát. Olyan jól megy neki az üzlet, hogy gyarapodik saját háztartásuk, anyja jobban lesz, és egy szegény család két gyerekét is felveszik segítőnek. Ám ez a varázslatosnak tetsző munka nem marad észrevétlen...  Litvász erdeit, útjait egy természetfeletti nép járja, akik az aranyat könyörtelenül elrabolják. Ők a sztarikok, akiknek útjai fenyegetően fénylenek Mirjem háza körül is. A lány képessége magának a sztarikkirálynak is felkeltette a figyelmét, próbákat állít elé, amelyet mindenképpen teljesítenie kell – a kapott ezüstből aranyat kell csinálnia bármi áron.
 
Izgalmassá teszi a könyvet, hogy nemcsak Mirjem, hanem több szereplő szempontjából is átélhetjük a történéseket. Vanda, a félárván maradt lány, aki erőszakos apja elől menekül otthonról , kapva kap az alkalmon, hogy a Mandelsztam családnak segíthessen. A történet egy pontján a cár és újdonsült felesége sorsába is bepillanthatunk, akik szintén egy erős természetfeletti lénnyel állnak kapcsolatban.
 
A szereplők a kezdeti, egyéni boldogulásukon túl egyre nagyobb feladatokat vállalnak magukra – végül az egész ország és lakóinak jó sora és élete lesz a tét. A szemszögváltásokat bravúrosan oldotta meg az író, akár egy fejezeten belül is, egy-két mondat után pontosan tudható, ki beszél. Aprólékos, de nem unalmas a regény, amiben a karakterek hétköznapjait is nagyon jól megismerhetjük, együtt lélegezhetünk velük.
 
A regény több erős női karakterrel dolgozik, akik folyamatosan fejlődnek az átélt események hatására. Aktuális és könnyen befogadható az üzenet: egymás felemelése, a szeretet és nem az egyéni törtetés a jellemzője a három szereplő sorsának. A regény erőssége, hogy megmutatja, a három elnyomott, hátrányos helyzetben élő lány hogyan jut hatalomhoz, hogyan viszonyulnak ehhez, és hogyan fordítják a tágabb környezetük előnyére. Nem csupán mesefeldolgozás, hanem egyedi történet három különböző jellemű nővel a főszerepben.
 
Ajánlom ezt a regényt, ha egy különleges regényre vágynak, erős női karakterekkel. A hírek szerint a könyvből tévésorozat is készül.

Ajánlja: Waldinger Dóra

2020. június 22.