Vakbarát változat |
Betűméret

Mitch Albom: Az Idő Urai

Jelzet: A 34


Mitch Albom (1958-) amerikai író pályafutását sportriporterként kezdte. Újságíró, forgatókönyvíró, zenész, szociológiából szerzett főiskolai diplomát. Hét jótékonysági szervezetet alapított. Első könyve, a Keddi beszélgetések életről és halálról 205 hétig vezette a New York Times könyvsikerlistáját. A világ 41 nyelvére lefordították, több országban kötelező olvasmány lett, valamint filmet is készítettek belőle.

Egyedül az ember méri az időt. Egyedül az ember jelzi harangszóval az órát. És ezért egyedül az ember éli át azt a bénító félelmet, amit a többi teremtmény nem ismer. A félelmet, hogy kifut az időből.

Az Idő Ura című regény cselekménye akkor kezdődik, amikor az ember még nem mérte az idő múlását. A főszereplő, Dor vesztére van annyira kíváncsi, és van annyira eszes, hogy megfigyeli a napok, hónapok, évszakok váltakozását és elkezdi megfigyelni ennek törvényszerűségeit. Elkezdi mérni az időt. Amióta az ember elkezdte mérni az időt, az élet egyszerű öröme odalett. Azóta az emberiség egyik fele attól retteg, hogy kifut az időből, míg a másik siettetné az idő múlását, hogy minél előbb beteljesítse vágyait. Mindez Dor lelkén szárad, aki büntetésként örök életet kapott. Egy barlangban kell élnie, ahol az idő tavából folyamatosan hallja az emberiség sirámait, amik kivétel nélkül az idő körül forognak.

A regény lapjain két ilyen ember sorsa bontakozik ki előttünk: egy reménytelenül szerelmes lányé, aki siettetné az idő múlását a következő randi időpontjáig, valamint egy végstádiumú rákbeteg milliomosé, aki örök életre vágyna. Időben váltakozva folyamatosan tárul ki előttünk Sarah és Victor története, megismerjük életüket, bepillantást nyerünk gondolataikba.

Victor édesapja meghalt, amikor ő még kisgyerek volt, tengerentúli rokonai nevelték fel. Céltudatosan haladt előre, egyre sikeresebb üzletember lett és semmiben nem vallott eddig kudarcot. Éppen ezért éri váratlanul a halálos betegség, nem hajlandó kiengedni kezéből az irányítást. Ezért határoz a mesterséges hibernálás mellett, döntését még a feleségével sem osztja meg. Határozott, és döntésétől eltéríthetetlen. Sarah pont ellentéte Victornak. Fiatal lány, tele gátlásokkal és bizonytalansággal. Hiába eszes, jó tanuló, kortársai között nem számít értékesnek, lenézik, csúfolják.  Ezért különös jelentőségű életében, amikor Ethan, a sikeres srác szóba áll vele. Sarah túl sokat remél ettől a kapcsolattól, míg a fiú csak játszik vele, és háta mögött kigúnyolja. Sarah végső elkeseredésében öngyilkosságot kísérel meg.

A két főszereplő, Victor és Sarah megállíthatatlanul robognak végzetük felé. Ekkor avatkozik be Dor, akinek hatalma van az idő fölött. Megmutatja mindkettejüknek végzetes döntésük következményét, és egyikük sem azt látja a jövőben, amit elképzelt. Ezzel a tudással már nem tűnik olyan jó ötletnek tervük.  Az Idő Ura helyes útra tereli őket, akinek meg kell halnia, az lemond az örök életről, akinek élnie kell, az lemond az öngyilkosságról. Az idő visszatalált medrébe és így Dor büntetése is feloldásra kerül.

Mitch Albom további regényei is hasonlóan sodróan és elgondolkodtatóan vezetnek minket az élet nagy kérdései körül, szó esik bennük elmúlásról, szeretetről, félelemről, megbocsátásról. A nagy sikerű Keddi beszélgetések életről és halálról című művéből film is készült Leckék az életről címen. Könyvtárunk állományában megtalálhatóak.

Ajánlja: Kecskésné Bánhalmi Katalin

2018. június 26.