Vakbarát változat |
Betűméret

Michael Chabon: Kavalier és Clay bámulatos kalandjai

Jelzet: C 15/1-2

Michael Chabon amerikai író, akinek több regénye is olvasható már magyarul. A Jiddis rendőrök szövetsége volt az első, amely hazánkban is megjelent, ezt követte a Ragyog a hold, majd a Kavalier és Clay bámulatos kalandjai, mely 2001-ben elnyerte a Pulitzer-díjat és felkerült az 1001 könyv, amit el kell olvasnod, mielőtt meghalsz listára is.

Főszereplőnk, Samuel Klayman édesanyjával és nagymamájával él egy brooklyni kis lakásban. Egyik este édesanyja bejelenti, hogy megérkezett Prágából az unokatestvére, Josef Kavalier. 1939 őszén járunk, a II. világháború elején, a zsidóüldözések kezdetén. Josef egy régi ismerősének hatásos bűvésztrükkje segítségével tud megmenekülni az országból. A két huszonéves fiú hamar megtalálja a közös hangot. Sam beavatja Josefet, hogy mi az álma, amivel szeretne kitörni unalmas aktakukac munkaköréből – ez nem más, mint a képregények. Samnek nincs igazán tehetsége a rajzoláshoz, ezért kapva kap az alkalmon, amikor kiderül, hogy Josefnek nagyon jó érzéke van hozzá. Hamar összeáll kis csapatuk – felveszik az amerikai fülnek jobban csengő Sam Clay és Joe Kavalier neveket. Egy nap alatt megálmodják első karakterüket, a Szabadulóművészt, akinek figurájában kettejük múltját gyúrják egybe. Ezzel olyan sikeres képregényt indítanak el, ami az évek során sok hasznot hoz – elsősorban kiadójuknak, de nekik is megugrik az életszínvonaluk.

Nemcsak a képregényipar aranykorát követhetjük végig ebben a nagyregényben, hanem a 20. század legfontosabb történelmi eseményeit is. Joe álma, hogy kimentse családját Prágából, a zsidóüldözés veszélyeiből. Nem tudja megengedni magának, hogy örüljön a sikerüknek – minden gondolata csak a hátrahagyott családja körül forog. Frusztrációját elvakult németellenességben és a képregények agresszív történetvezetésében próbálja feloldani.

Sam ügyes üzletemberré, alkotótárssá nőtte ki magát Joe mellett, akinek szintén első gondolata édesanyja és nagymamája jobb sorának megteremtése. Az évek során Joe nemcsak a keze alól kikerülő rajzokkal kápráztatja el a környezetét, hanem feleleveníti a prágai gyerekkorában tanult bűvésztrükköket is. Ennek apropóján újra találkozik Rosa Saksszal, akit még New Yorkban érkezése első napjai egyikén pillantott meg. Hármójuk sorsa fonódik egybe ebben a nem mindennapi történetben, ami éveken, sikeren és tragédiákon ível át.

Azoknak ajánlom ezt a nagyregényt, akik kedvelik a 20. század New Yorkban játszódó, új életért dolgozó emigránsok történetét, illetve érdeklődnek a képregények iránt. Az író a két korábban lenézett műfajt – a képregényalkotást és a bűvészkedést helyezte a középpontba, megmutatta, hogyan lehet feldolgozni a problémákat, „szabadulni” a világ súlya elől – Joe-nak mindkettő fontos szerepet töltött be a hányattatott életében. Chabon a zsidó legendát, a Gólem történetét is szépen belefűzte a történetbe – egyfajta keretként.
Michael Chabon remek mesélő: gördülékenyen ír, pergő párbeszédekkel, humoros vagy épp lírai leírásokkal. Senkit ne ijesszen el a terjedelem, cselekményes, sokrétű és magával ragadó történetről van szó.

Ajánlja: Waldinger Dóra

2021. június 26.