Vakbarát változat |
Betűméret

Khaled Hosseini: Papírsárkányok

Jelzet: H 93

Khaled Hosseini, a kabuli születésű amerikai orvos számára fontos esztendő volt 2003. Közel járt negyvenedik életévéhez, s 11 éves kora óta először látogatott vissza szülőföldjére, a szomorú sorsú Afganisztánba. Hossein nevét ugyanebben az évben kezdte íróként jegyezni a nagyvilág, ekkor jelent meg első regénye Papírsárkányok címmel. A könyv az olvasók számára is az útra kelést jelentette nem csak térben, de időben is, egy pusztulásra ítélt ország gyermekeinek lelki fájdalmain át.

Ma, amikor a háborúk és az élhetetlen élet elől menekülő tömegek szenvedése a szélsebesen terjedő tudósításoknak köszönhetően a mindennapjaink része, különösen erős üzenetet hordoz e könyv, amely a tömegből kiemel és megmutat olyan gyermeki sorsokat, amelyek megismerésével más szemmel kezdjük szemlélni az általánosításoktól terhes híradásokat.

Van rá mód, hogy újra jók legyünk.

A történet az 1970-es évek Afganisztánjában kezdődik. Egy jómódú pastu család leszármazottja, Amir és egy szegény hazara etnikumú fiú, Haszan közös gyermekkora elevenedik meg a könyv lapjain. Barátságukat a számukra még alig érthető történelmi örökségek és vallási különbözőségek már egészen korán törékennyé teszik, s maradék gondtalanságuk is odalesz azon a napon, amikor Amir cserben hagyja Haszant és hagyja megtörténni a minden bizalmat megölő erőszakot, mondván: „hiszen csak egy hazara, nem igaz?” A bűntudat elkíséri Amirt az óceánon át, s hiába telnek az évek, hiába van sok ezer mérföld távolságban Afganisztán, az új élet nem tud elkezdődni. Egy régi jó barát, Ráhim Khan telefonhívása vet véget a húszévnyi hallgatásnak. Amir Pakisztánon át visszatér a tálibok uralta szülővárosába, bízva abban, hogy "van rá mód, hogy újra jók legyünk”. A kapott új esélyt megragadva, életét kockáztatva átlépi saját árnyékát. A múltat persze nem tudja meg nem történtté tenni, de elkezd megtanulni együtt élni a sérülésekkel és következményeikkel.
Barátság, apa-fiú viszony, háború, önismeret, embertelenség… csak néhány azok közül a témák közül, amik végig kísérik a cselekményt. Fájdalmas és nyugtalanító történet, amely nem ad feloldozást.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár polcain a könyv (H 93) mellett a belőle készült Oscar- és Golden Globe-díjra jelölt film is hozzáférhető (DVD 1301).

Ajánlja: Bozzai Judit

2017. december 05.