Vakbarát változat |
Betűméret

Kazuo Ishiguro: Napok romjai

Jelzet: I 73

Mi értelme azon rágódni, hogy mit tehetett vagy mit nem tehetett volna az ember, hogy ura legyen a saját sorsának? Kétségtelenül az is elég, ha az ilyen emberek, mint önök meg én, legalább megpróbáljuk a magunk kis hozzájárulását valamely igaz és nemes ügy szolgálatába állítani. És ha van köztünk, aki súlyos és komoly áldozatokra kész az ilyen célok előremozdítása érdekében, az kétségtelenül már pusztán ezért is büszke és elégedett lehet, bármi legyen is a végeredmény.


Kazuo Ishiguro az egyik legismertebb és legjelentősebb kortárs angol prózaíró napjainkban. Négyszer jelölték a Man Booker-díjra, amelyet 1989-ben a Napok romjai című művével el is nyert, valamint 2017-ben átvehette szakmája legértékesebb elismerését, az Irodalmi Nobel-díjat.

A regény története több idősíkon játszódik: a jelenben, vagyis 1956 nyarán, valamint a múltban, az 1920-1930-as évek egy-egy kiragadott napján. A könyv főszereplője Mr. Stevens, Darlington Hall komornyikja, aki kirándulásra indul Dél-Angliába. Az utazás jelentős lépés az életében, mivel évek óta egyetlen nap szabadságot sem kért munkaadójától. Az út során a komornyik feleleveníti életének főbb állomásait, csomópontjait, vitatja az akkor hozott döntéseit. A főszereplő életének fő célja volt, hogy szakmájának kiválóságává váljon akár annak árán is, hogy saját érzéseit elnyomja, háttérbe szorítja. Meglátásom szerint annyira, már-már megszállottan törekedett munkájának tökéletességére és arra, hogy minden helyzetet méltóságteljesen tudjon kezelni, amelynek következtében csak életének alkonyán eszmélt rá, hogy rengeteg sorsfordító pillanatot elszalasztott.
A regény hű képet fest az 1930-as évek Angliájáról és a kor politikai helyzetéről is.
A könyvből James Ivory rendezésében készült nagy sikerű film.

A szerző további művei (Árva korunkban, A dombok halvány képe, Az eltemetett óriás, A lebegő világ művésze, Ne engedj el…, Noktürnök) is megtalálhatóak a könyvtárunkban.

Ajánlja: Molnár Andrea

2019. szeptember 19.