Vakbarát változat |
Betűméret

John Williams: Stoner

Jelzet: W 75

John Williams regénye 1965-ben jelent meg, és szinte visszhang nélkül maradt. 50 évnek el kellett telnie, hogy meghódítsa Európát és a világot. Most már több mint 35 nyelvre lefordították, százezres nagyságrendben eladott példányai lebilincselik az olvasókat - pedig a történet végtelenül egyszerű.

1910-ben, amikor a Missouri Egyetemre beiratkozott, William Stoner tizenkilenc éves volt. Nyolc évvel később, az első világháború tetőpontján megszerezte doktori fokozatát,
oktatói állást kapott az egyetemen, és ott is tanított egészen 1956-ban bekövetkezett haláláig.

A regény a XX. század első felében játszódik. William Stoner 19 évesen beiratkozik a Missouri Egyetem agrártudományi karára, később tanár lesz, az angol irodalomnak szenteli életét. Elhamarkodottan megnősül, rossz házasságban él. Körülötte zajlik a történelem, két világháború múlik el. 43 évesen szerelmes lesz, de elengedi ezt az érzelmet a botrányok elkerülése végett. Nem épít karriert, ki se teszi a lábát az egyetemről. 65 évesen meghal.

Mi az, ami miatt mégis letehetetlen a könyv? A szürke hétköznapokról szól, egy ember konfliktusairól, kudarcairól, néhány apró öröméről. William Stoner egy a sok közül, aki megtalálta a hivatását, a saját erkölcsei szerint éli le az életét. Választott, döntött – néha rosszul, de vállalja ezekért a felelősséget. Példája eszünkbe juttatja saját sutaságainkat, megfutamodásainkat, a kompromisszumokat, amikkel képesek vagyunk magunkat megnyomorítani, a soha vissza nem térő lehetőségeket.

A regény végletekig letisztult nyelvezete még inkább kiemeli a történet hétköznapiságát. A kötet címe is maga a provokatív eszköztelenség, a borító fekete-fehér. Szenvtelen, tárgyilagos stílusát hűen adja vissza Gy. Horváth László értő fordítása. A szerző nem érte meg a világsikert, 1994-ben hunyt el. Magyarul két másik műve is megjelent: Augustus (1973-ban Nemzeti Könyvdíjat kapott); Butcher’s Crossing.

Ajánlja: Horváthné Kupi Ildikó

2018. augusztus 05.