Vakbarát változat |
Betűméret

John Williams: Augustus

Jelzet: W 75


John Williams neve nálunk gyakorlatilag ismeretlen, ami nem csoda, az amerikai író és költő nem igazán volt termékeny alkotó, életének két jelentős műve a Stoner (amelyet 2015-ben adtak ki Magyarországon), és az 1972-ben megjelent Augustus, amelyért a szerző a következő évben megkapta a Nemzeti Könyvdíjat. Ez utóbbi mű 2016-ban kerülhetett csak a magyar közönség elé.

Octavianus még nincs 20 éves, amikor nagybátyját, Julius Ceasart megölik. A fiatalember dönthetne úgy is, hogy visszavonul a közélettől, de ő ennél sokkal ambiciózusabb és okosan magához ragadja a hatalmat. Az uralma megszilárdítása után ráköszönt a polgárháborúktól megcsömörlött Római Birodalomra az augustusi béke, az évek telnek, a császár élete végén számvetést készít viselt dolgairól. Mi, olvasók pedig első kézből, a közvetlenül Octavianus – majd később Augustus császár – mellett álló ismerősök, barátok, családtagok szemszögéből láthatjuk a császár mindennapjait.

Három részből áll a regény. Az elsőben megtudhatjuk, hogyan sikerült a fiatal Octavianusnak bosszút állnia nagybátyja gyilkosain, miként állította félre az útjából különböző eszközökkel politikai ellenfeleit, és lett Róma császára. A másodikban nem ő a főszereplő, hanem a lánya, Júlia, akinek tragikus sorsán keresztül megismerhetjük, mennyire nem számítanak az emberi érzések, amikor a hatalomról van szó. A harmadikban a halálán lévő idős uralkodó gondolatait ismerhetjük meg, amelyből olyan mély életbölcsesség árad, amelyet csak olyan ember tud megfogalmazni, aki sok mindent átélt, eljutott a csúcsra, és megfizette ennek az árát. Augustus mindent elért, amelyről valaha is álmodott, minden földi hatalmat megszerzett magának, de ennek az ára a lelke volt, és az, hogy elveszítette barátait, valamint a lányát, Júliát, akit mindenkinél jobban szeretett. Békét hozott a birodalomnak, amelyről tudta, hogy  a méltatlan utód miatt káoszba fog fulladni. Csak Rómának adhatott békét Augustus, saját magának soha.

Akinek a Római Birodalom és a császárkor a kedvenc korszaka, azt kérdezheti, ebben a témában annyi történelmi és életrajzi regény, ismeretterjesztő könyv és film született, hogy mi újat tud még mondani a szerző? És nagyon is tud! Nem az életrajzi elemekre vonatkozóan, hanem azzal, hogy kivételes drámai erővel mutatta be a főszereplő és a körülötte élők belső tusáit, és az egyedi formával, hiszen levélregényről van szó. Minden karakter kidolgozott - leveleik stílusa is egyéni! - és a sodró történetvezetésnek köszönhetően úgy érezzük, hogy mi is részesei vagyunk az ókori Róma mindennapjainak. A valóban élt, történelmileg hiteles személyek egymásnak és Augustusnak írott fiktív leveleiből áll össze Róma első és legnagyobb császárának élete fiatal korától haláláig.

Ajánlja: Szabó Csilla

2018. március 05.