Vakbarát változat |
Betűméret

Frank Herbert: A Dűne

Jelzet: H 60

A hónap könyveként Frank Herbert (1920-1986) nagysikerű Dűne sorozatát választottam, melynek első kötete 1965-ben jelent meg és a kezdeti nehézségek ellenére, napjaink kritikusai a tudományos-fantasztikus irodalom egyik legkiemelkedőbb alkotásaként tartják számon.

A Világirodalmi lexikon így foglalja össze írói életművének üzenetét: az embernek tanulnia kell múltjából, el kell kerülnie a csapdákat, fel kell ismernie, hogy a jó rosszra fordulhat a megváltozott körülmények között, s fel kell tárnia önmaga határait abban az ökoszisztémában, melyben folyamatosan élni kénytelen.

A történet az emberiséget lefutott nagy meccsei után ábrázolja. Intelligens létformák után kutatva meghódította a galaxist, az élhető bolygókat feltárta és azzal a felismeréssel kell élniük mindennapjaikat, hogy bizony magukra maradtak. Áldás és átok egyben. A politikai rendszer egyfajta modern középkorhoz hasonlít, ahol feudális rendszer elvei alapján szerveződik az élet. A legfőbb hatalom a császáré, alatta működnek az uralkodóházak. A legnagyobb értékhordozó a fűszer, mely csak a sivatagbolygón, az Arrakison (Dűne) terem meg. Segítségével lehetségessé vált a bolygóközi utazás. Az emberiség egy száz éves háború keretében már a veszélyessé vált mesterséges intelligenciával is leszámolt, így a fejlett technológiák ellenére robotokkal nem találkozunk a Dűnén. A cselekmény középpontjában Paul Atreides (Muad-Dib) herceg áll, aki tizenötéves koráig egy mesés, földi paradicsomhoz hasonló bolygón élt. Édesapja, Leto herceg az Atreides-ház hűbérbirtokaként kormányozta a Caladant. Édesanyja, Lady Jessica Vladimir Harkonnen báró lánya, a Bene Gesserit Iskolájában nevelkedett. Frank Herbert eltérve a korabeli sci-fi trendektől nem alkotott makulátlan hősöket. Paul útját végigvezeti a folytatásokban, láthatjuk felemelkedéseit és bukásait. Személyében egy olyan megváltó ölt testet, aki maga is sérülékeny, helyenként az áldozat szerepébe kerül.

Az író pszichológia iránti mély érdeklődése kiérződik a részletes karakter-szerkezetekből. Ennek eredményeként, egészen egyedi módon tárja elénk az egyes szereplők érzelmi életét, belső gondolataikat, melyeket a többi szereplő nem hallhat. Kivéve, ha az illető éppen nem egy Benne Gesserit „boszorkány”, mert akkor bizony kevés cselekedet marad titok … Ennek a fajta különleges írói eszköznek köszönhetően az olvasó egészen az események mélyére kerül és a szereplőket nem csak tetteik alapján ítélheti meg.

A szerző haláláig összesen hat klasszikus Dűne könyv jelent meg, majd a fia, Brian Herbert és szerzőtársa, barátja Kevin J. Anderson egészítette ki számos előzményregénnyel, illetve az eredeti történet folytatásaival. Azoknak ajánlom ezt a könyvsorozatot, akik nagy élvezettel olvasnak olyan lebilincselő cselekményeket, melyeket alaposan átjárnak a pszichológia, a politika és a szociológia szálai.
 
Ajánlja: Spiegler-Kutasi Nikoletta
 

2023. július 19.