Vakbarát változat |
Betűméret

Elena Ferrante: Briliáns barátnőm

Jelzet: F 53

A titokzatos olasz író Nápolyi regények sorozatának első része a Briliáns barátnőm, mely egy külvárosi telepen felnövő generációról szól. A regény egyrészről két lány barátságának és felnőtté válásának a története, a homályos és megfoghatatlan félelmekkel teli gyerekkortól a kiskamasz- és kamaszkorig. Másrészről egy érzékletes lenyomata az '50-60-as évek Nápolyának, olasz társadalmának.

A történet Nápoly egyik külvárosában, a "telepen" játszódik az '50-es évektől kezdődően. Az itt élők egyszerű emberek, kétkezi munkát végeznek. Némely családnak jobban megy az élet, valamelyiknek rosszabbul, de mind együtt élnek, ismerik a többiek gondját-baját. A fiúk megvédik a lányokat, vagy éppen bántják egymást - nagyon szoros közösséget alkotnak. Vannak hosszú évek óta húzódó családi „háborúk”, félelmek, amiket már korán beleoltanak a gyerekekbe is, akik ahogy felnőnek, belátják ezek értelmetlenségét és túllépnek a szüleik korlátain.

A regény a „jelenből” indul, a narrátor, Elena (Lena) Greco meséli el barátnője eltűnésének hatására az életük történetét. Lila Cerullo, a suszter lánya már gyerekként is kitűnt a többiek közül - nagyon okos volt, de valahogy rideg, gonosz benyomást keltett. Lena egy kedves kis szépség volt, akit vonzott ez a furcsaság Lilában és már korán barátnők lettek.

Az évek alatt hol közelebb, hol távolabb álltak egymástól, de Lenát mindig vonzotta Lila. Minden tettét: a tanulást, a szerelmi kapcsolatait hozzá mérte, hogy ő hol áll az adott folyamatban. Érdekes a barátságuk: nagyobb arányban van benne egymás megsebzése, de Lila folyton inspirálta Lenát, és az élet több területén emiatt a versengés miatt jutottak előbbre.

Ferrante nagyon érzékletesen, hipnotikusan ír. Ajánlom ezt a könyvet azoknak, akik szeretik az olasz irodalmat, kíváncsiak a női barátságokat, sorsokat bemutató művekre. A sorozat négy részes, a Park Kiadó november végére ígéri a másodikat (Az új név története), jövőre a harmadikat (Aki megszökik, és aki marad) és remélhetőleg a befejező részt (Az elveszett gyermek története) is.

Ajánlja: Waldinger Dóra

2017. szeptember 05.