Vakbarát változat |
Betűméret

David Mitchell: Felhőatlasz

Jelzet: M 72

Nemzedékek során át gyötrelmesen megszerzett előnyök elveszhetnek egy rövidlátó elnök tollának egyetlen vonása vagy egy kérkedő generális kardja által.

David Mitchell 1969-ben született Angliában, aki az egyik legjelentősebb és legsikeresebb alakja a kortárs angol irodalomnak. Számos regény és novella fűződik a nevéhez, melyek közül a number9dream és a Felhőatlasz bekerült a Man Booker-díj legjobb hat alkotása közé.

Hogyan függ össze egy angol tudós, egy ifjú zeneszerző, egy feltörekvő újságíró, egy idős könyvkiadó tulajdonos, Szonmi 451 és Zakri Bailey életútja? Hatással vannak-e cselekedeteink tőlünk független emberekre? Tanulhat-e az emberiség a múltbéli hibáiból, vagy a történelem újra és újra megismétli önmagát?

Vajon a boldogság a nyomorúság hiánya? Ha igen, akkor, amiként azt a tisztavérűek előszeretettel képzelik, a felszolgálóké korpokráciánk legboldogabb rétege. Ám ha a boldogság a balsors legyőzése, vagy az értékes és kiteljesedett létezés érzése, akkor bizonyos, hogy Nea Szo Koprosz összes rabszolgái közül mi vagyunk a legnyomorúságosabbak.

Választ kapunk a kérdésekre a 2004-ben megjelent Felhőatlasz című regényben. A könyv több szempontból is különleges alkotás. Felépítésében rendhagyó: hat történetet olvashatunk, melyek sorrendje a következőképpen alakul: 1/1, 2/1, 3/1, 4/1, 5/1, 6, 5/2, 4/2, 3/2, 2/2, 1/2. Az író bravúros stílushasználatát mutatja a hat különböző műfajt képviselő alkotás: van köztük napló, levélregény, krimi, sci-fi és fantasy műfajú is. A regények önálló egységeket képeznek, önmagukban olvashatóak és értelmezhetőek, ugyanakkor együttesen létrehoznak egy térbeli és időbeli utazást: Új-Zélandtól Belgiumon és Kalifornián át Hawaii szigetéig, valamint a 19. század közepétől a 20. századon át egy távoli jövőig.

A történetek között kapcsolódási pontokat képeznek a karakterek és az ő lenyomataik (könyvben, levélben, filmben), valamint a hat főszereplőt összekötő azonos elem. A néhol humoros regény komoly témákat is felvet. A szerző szereplőin keresztül szemlélteti a társadalmi problémákat: a diszkriminációt, a rasszizmust, a generációk közötti konfliktust. A regény túlmutat önmagán: néhány személy és szimbólum fellelhető a szerző egy másik népszerű könyvében, a Szellemírókban.
 
Mindkét kötet, valamint a Felhőatlasz című nagy sikerű film is megtalálható a könyvtárban. Stílusbeli sokszínűségéből kifolyólag ajánlom a könyvet a szép-, illetve a szórakoztató irodalmat kedvelők figyelmébe is.

Ajánlja: Molnár Andrea

2018. július 13.