Vakbarát változat |
Betűméret

Alice Munro: Asszonyok, lányok élete

Jelzet: M 94

Alice Munro elsősorban novellaíróként ismert, akinek 2013-ban irodalmi Nobel-díjjal jutalmazták munkásságát. Történeteiben több életrajzi elemmel átszőve dolgozza fel az őt érdeklő témákat, főként a nőket érintő élethelyzeteket.
 
Az Asszonyok, lányok élete elvileg regény, gyakorlatilag novellafüzér, melyben egy karakter felnőtté válását követhetjük. A fejezetek lazán kapcsolódnak egymáshoz és mindegyik egy központi témát, életeseményt bont ki. Vannak benne visszautalások, amik utólag magyaráznak meg dolgokat, de van, ami a homályban marad.
 
Főszereplőnk, Dell Jordan a könyv elején még kisgyerek, és az 1940-es évek egy kanadai kisvárosában nő fel. Egy tanyasi házban él szüleivel, később édesanyjával beköltöznek egy városi házba. Dell anyja tanult nő, aki megunva a háziasszony szerepét, munkát keres magának; ebből biztosítja a városi életformát, amire vágyott. Ezzel szemben Dell apukája egyszerű életet kedvelő ember, aki ezüstróka tenyésztésből él. Owen, a lány öccse inkább húz az apjához, a történet egy pontján el is veszítjük szem elől.
 
Tipikus felnövéstörténetről van szó, a regény meghatározó témái: a példaképkeresés, természetfelettivel való viszony, barátságok, szerelmek, a testi vonzalom ébredése, és a jövőbeli célok meghatározása. Emellett megismerhetjük a vidéki Kanadát, a hétköznapokat a kisvárosban, Dell közvetlen környezetét.

Szerinte a férfi és a női gondolkodásmód közötti különbséget könnyen lehet illusztrálni azzal, ahogy egy fiú meg egy lány ül a parkban egy padon, és a teliholdat nézi. A fiú a világegyetemre gondol, milyen hatalmas, milyen rejtélyes; a lány azt gondolja, „meg kell mosnom a hajamat”. Ez annyira őrülten felzaklatott, hogy le kellett tennem a magazint. Azonnal nyilvánvaló lett számomra, hogy én nem úgy gondolkozom, mint a lány, a teliholdról életem végéig nem jutna eszembe, hogy hajat kell mosnom. 

Dell anyukája viszonylag modern nő, aki becsüli azt, ha egy nő dolgozik, tanul - ezért lányában is ezt erősíti. Dell értelmes és kíváncsi, de a történet egy pontján kérdésessé válik, hogy azt az életet fogja-e választani, amit az édesanyja megálmodott neki.
 
Alice Munro stílusa könnyen magával ragadja az olvasót, érzékletesen és szépen tudja bemutatni a leghétköznapibb dolgokat is. Karakterei sorsa érdekes, elgondolkodtató.
 
Ajánlom ezt a regényét és/vagy novellásköteteit azoknak az olvasóknak, akik szeretnek élettörténetekről, hétköznapinak tűnő, de elgondolkodtató sorsokról olvasni.

Ajánlja: Waldinger Dóra

2019. augusztus 29.