Vakbarát változat |
Betűméret

Alice Hoffman: Galambok őrizői

Jelzet: H 73


Az amerikai írónő neve ismerős lehet az Átkozott boszorkák című, 1998-as film kapcsán, melyben Nicole Kidman és Sandra Bullock keltette életre az egyik első regényének főszereplőit. Alice Hoffman legtöbb könyvében megjelenik valamilyen formában a mágia, a boszorkányok vagy az erős női szereplők és kapcsolatok. A Galambok őrizői c. regénye kicsit kilóg ebből a sorból, mert egészen i.sz. 70-es évekbe megy vissza, a helyszín pedig Júdea.

Római légiók hódítják meg a zsidó városokat, lerombolják Jeruzsálem templomát. Yael, a fiatal lány apjával együtt innen menekül el a pusztába. Bátyja, Amram barátai megtalálják őt és az apját, és Heródes király régi erődjébe viszik őket, Masadába. Ebben az erődben közel 900 menekült zsidó él, akik felveszik a harcot a hódító rómaikkal. Yael itt talál menedékre és barátokra.

A könyv négy nagy fejezetből áll, mindegyikben más nő életébe pillanthatunk bele: a szereplők múltja mellett kibontakozik a jelen is, az erődbeli élet nehézségei, a harcosaik élete és a légió fenyegetése. Mind a négy nő sorsa érdekes és izgalmas (főleg mai szemmel) - sokat szenvedtek az életben, titkaik vannak, megsértették a népük szigorú törvényeit, de ezen felül erős és jó emberekké váltak. A sorsuk az erődbeli galambházban fonódik össze, itt ismerkednek meg egymással és lesznek barátok. Mind a négy nő különc egy kicsit, a többi asszony kibeszéli őket, csak egymásra számíthatnak. A vallás és a babona folyamatosan jelen van a könyvben – áthatja ezt a világot és a szereplők életét.

A helyszín  nagyon érdekes, Júdea földje, a szeszélyes időjárással – a sivatagi meleggel, télen a túl sok esővel. Az erődbeli életet is alaposan bemutatja az írónő: nagyon kényes az egyensúly, ami a 900 ember életben maradását szolgálja.

Ajánlja: Waldinger Dóra

2019. június 17.