Vakbarát változat |
Betűméret

Alfredo de Braganza: Amrita

Jelzet: 750 B 86

Amrita nem volt közömbös a rá irányuló figyelem iránt… Elég volt, ha megjelent a Davicos, Szimla legnépszerűbb éttermének ajtajában, és máris abbamaradtak a beszélgetések. A vendégek úgy bámulták, mintha hipnózis alá kerültek volna. A pincérek majd’ összetörték magukat, hogy szabad asztalt találjanak, a főpincér pedig alig várta, hogy elmondja, mi a nap legfinomabb fogása. … Mindenki megfordult, hogy megcsodálja azt a nőt, akinek olyan volt a bőre, hogy elsőre nem lehetett eldönteni, indiai-e vagy sem. … Amrita egy olyan istennőt testesített meg, aki ledöntötte a társadalmi korlátokat.

Alfredo de Braganza életrajzi könyve a magyar származású indiai festőművész, Amrita Sher-Gil rövid, ugyanakkor annál kalandosabb életét tárja elénk. A művésznő 1913. január 30-án, Budán született Umrao Singh Sher-Gil, indiai nemes és a polgári zsidó családból származó Gottesmann Marie Antoinette lányaként. Amrita képzőművészeti tehetsége már kisgyermekkorában megmutatkozott, a szülei neves művészeket fogadtak mellé tanítónak. Még csak tizenhat éves volt, mikor elkezdte tanulmányait a párizsi képzőművészeti főiskolán. Művészeti kiteljesedését akkor érte el, mikor 1934-ben Indiába költözött. Festményein az indiai társadalom alsó kasztjának tagjai jelennek meg. A festőművész nagy figyelmet kapott mind a művészete, mind a magánélete tekintetében. Ábrázolásai eltértek a kor stílusától, ő volt az első indiai festő, aki a társadalom perifériáján élőket örökítette meg. Magánéletéről legendák keringenek: hírbe hozták számos férfival és nővel, köztük hírességekkel is, többek közt Dzsaváharlál Nehruval, India első miniszterelnökével. Házassága is botrányt okozott családja körében: 1938-ban összeházasodott unokatestvérével, Viktor Egannal. Pályatársai és barátai művelt, karizmatikus, szenvedélyes személynek festik le, aki szembe mert menni a kor társadalmi normáival és elvárásaival. Leplezetlen őszintesége és magabiztossága nyilvánul meg művészetéről alkotott véleményében, mellyel sokak ellenszenvét kivívta: „Európa Picassóé, Matisse-é, Braque-é és még sok másik művészé, India azonban kizárólag az enyém.”

Halála kapcsán több feltételezés is napvilágot látott. Egyes állítások szerint egy nem kívánt terhesség megszakítása okozta hashártyagyulladás végzett vele. Mások szerint trópusi megbetegedés okozta korai, huszonnyolcadik életévében bekövetkezett halálát, illetve férje is gyanúba keveredett a tragédia kapcsán.
Könyvtárunkban további írások is találhatóak a festőművész életéről. Keserü Katalin Amrita Sher-Gil című kötetében, illetve Nyáry Krisztián Festői szerelmek című könyvében is olvashatnak a művészről.

Ajánlja: Molnár Andrea

2017. július 05.