Vakbarát változat |
Betűméret

Özönvíz előtt | Filmajánló a Föld napjára

Minden évben április 22-én ünnepeljük a Föld napját, mely immár 50 éve hívja fel a figyelmet a környezetvédelemre és a klímaváltozás elleni cselekvésre ezen a napon.
A 2016-ban bemutatott Özönvíz előtt című dokumentumfilm is sokat tett azért, hogy felkeltse  az érdeklődést a téma iránt – többek között azzal, hogy világpremierje után egy nappal ingyenesen elérhetővé vált az interneten.

Leonardo DiCaprio, aki 2007-ben Az utolsó óra címmel már készített egy dokumentumfilmet a témában, ezúttal az ENSZ békenagyköveteként kalauzolja a nézőt földön, vízen és levegőben, hogy bemutassa, mi történik, mit tettünk és mit tehetünk. A színész politikai és vállalati vezetőkkel, szakemberekkel vitatja meg a kulcsfontosságú kérdéseket és a megoldásokra vonatkozó törekvéseket. A film sorra veszi azokat a jelenségeket, amelyek a klímaváltozás legfontosabb előidézői. A sarkköri jégmezők olvadása, az erdőirtás és a mérhetetlen szén-dioxid kibocsátás, a mértéktelen húsfogyasztásból eredő elképesztő környezeti terhelés, valamint e jelenségek összefüggései, kölcsönhatásai mind szóba kerülnek. Az elkeserítő folyamatokat szemléletes felvételek illusztrálják a kiirtott esőerdők helyén elterülő olajmezőkről és olajpálma-ültetvényekről, a lakhatatlanná vált csendes-óceáni szigetekről és az elpusztult korallzátonyokról. Az elborzasztó tények mellett felvillan néhány pozitív példa is, ám a film a realitás talaján maradva nem fest biztató jövőképet, az érdemi változáshoz ugyanis sokkal többet kell tennünk.

A már jól ismert tények összefoglalásán túl a dokumentumfilm rámutat, hogy a rendszerszintű változások előidézéséhez elsőként és elsősorban a világ vezető gazdasági szereplőinek kell cselekedniük, hiszen nekik áll rendelkezésükre elegendő anyagi forrás az innovatív megoldások, megújuló energiaforrások használatához. Ahhoz azonban, hogy a döntéshozóknak érdekükben álljon ezek alkalmazása, mindannyiunk felelős döntéseire van szükség. Tudatos vásárlással és fogyasztással rengeteget tehetünk a kedvezőtlen folyamatok megváltoztatásáért, hiszen a megválasztott vezetők hatalmuk megtartása érdekében előbb-utóbb a feléjük irányuló elvárások szerint kénytelenek cselekedni.


A filmet a 2015 decemberében létrejött párizsi klímaegyezmény képsorai zárják, melyet azóta minden ország aláírt, kötelezettséget vállalva a szerződésben megfogalmazott, a globális felmelegedés lassítását szolgáló intézkedések végrehajtására. (Az egyik legnagyobb károsanyag-kibocsátó ország, Amerika azóta kilépett az egyezményből.) Az elmúlt években a globális felmelegedés elleni cselekvés fontossága és jelenlegi életvitelünk fenntarthatatlansága egyre szélesebb körben vált a mindennapi diskurzus részévé, mígnem tavaly minden korábbinál intenzívebb megmozdulások jelezték a probléma megoldásának sürgető voltát. A film legfontosabb üzenete egyben a Föld napja mozgalom mindenkori üzenete: Cselekedj te is! – ne csak a Föld napján.

Ajánlja: Varga Dorottya

 Özönvíz előtt<br />
(2016) on IMDb
 

2020. április 22.