Vakbarát változat |
Betűméret

Ígéretes fiatal nő

DVD 5978
 
A 2020-ban bemutatott film forgatókönyvírója, rendezője Emerald Fennel, mint színész is ismerős lehet a Hívják a bábát, vagy A Korona sorozatokból.
A filmet 2021-ben öt Oscar-díjra jelölték, melyek közül végül a legjobb eredeti forgatókönyvért járó díjat nyerte el. Ezen kívül több Golden Globe-jelölést, brit filmakadémiai jelölést is kapott.

Az Ígéretes fiatal nő egy nagyon mai bosszútörténet és társadalomkritika. Főszerepben Carey Mulligant láthatjuk, aki a harmincéves Cassie-t alakítja: nappal egy kávézóban dolgozik, szüleivel él – ám esténként kicicomázva a bárokat járja.
Az első jelenetekben tanúi lehetünk, ahogy felszedi egy férfi teljesen részeg főszereplőnket, hogy hazavigye. Ám a férfi lakásán kötnek ki, ahol kiderül, hogy mégsem hátsó szándék nélkül segít neki… A fordulat meglepő, jelenetről jelenetre bomlik ki főszereplőnk motivációja, küldetése.

Cassie élete akkor zökken ki, amikor találkozik egykori egyetemi csoporttársával, Ryannal, aki elkezd udvarolni neki. Ez a kapcsolatteremtés nehézkesen megy, Cassie-nek nem könnyű feladnia eddigi életét, sőt új információk birtokában elkezdi beteljesíteni az évek óta húzódó bosszúhadjáratát.
A film érzékletesen mutatja be a nőket ért kritikákat, a kettős mércét, amivel a társadalom megítéli az „ígéretes” fiatal nőket vagy férfiakat.

Cassie és gyerekkori barátnője története gyomorszorító módon, a nézőből dühöt kiváltva meséli el egy buli éjszakájának történetét és végérvényes következményeit. A történet fekete humorral is él, ezzel tompítva valamennyit az olyan nehéz témákon, mint az áldozathibáztatás, öngyilkosság, a nők alkoholfogyasztása és a gyász.
Ajánlja: Waldinger Dóra
 Ígéretes fiatal nő
(2020) on IMDb
 

2022. július 21.