Berzsenyi Dániel Könyvtár akadálymentesített portál

Navigáció:

Betűméret beállítása:

Színbeállítás:

Élj a mának
Jelzet: DVD 5982

Billy Crystal rendezte és írta a filmet, melyben egyúttal a főszerepet is ő alakítja. Karaktere, Charlie Burnz ismert humorista, aki idős kora ellenére még mindig dolgozik. Egyszerű, magányos életet él, melyben nagy szerepe van a megszokásnak. Hamar kiderül, hogy erre egy betegség miatt van szükség: romlik a rövid távú memóriája és emlékbetörések nehezítik életét. A film finoman bontja ki élete nagy tragédiáját, amelyet sosem tudott feldolgozni.

Egy komikus ebéd alkalmával ismerkedik meg Emma Payge-dzsel (Tiffany Haddish), egy New York-i énekesnővel, aki annak ellenére megy el vele egy aukción nyert ebédre, hogy tisztában lenne a férfi hírnevével. Emma berobban az idős férfi életébe, humort, változatosságot hozva, de hamar átlátja a helyzetét és segíti az egyre nehezebb hétköznapokban. Kapcsolatuk rendhagyó: Emma egy szakítást dolgoz fel, megfogja Charlie humora, hamar barátság alakul ki köztük. Arra buzdítja, hogy tegyen meg rég halogatott dolgokat: kezdje el írni emlékei könyvét, ezzel feldolgozva a tragédiát, ami feleségével történt.

A film szépen egyensúlyozik a humor és a dráma között, érzékleteses mutatja be egy memóriazavarral küzdő idős férfi életét. Minden eredménye, életének fontos pillanatai elveszni tűnnek. A helyzetet nehezíti, hogy gyerekeinek sem vallotta még be állapotát. Fia, Rex (Penn Badgley) és lánya, Francine (Laura Benanti) élik mozgalmas életüket és néha nem értik apjuk viselkedését. A szülő-gyerek kapcsolat nehézségeit, évek óta hordott sérelmeket és fájdalmakat a film az utolsó jeleneteiben oldja fel.

Azoknak ajánlom ezt a filmet, akik egy egyedi filmélményre vágynak! Egy tipp: eredeti hanggal érdemes megnézni!
Ajánlja: Waldinger Dóra
Here Today (2021) on IMDb

2023. március 11.

Menü