Vakbarát változat |
Betűméret

Éjszakai ragadozók

Jelzet: DVD 5176

A világhírű amerikai divattervező, Tom Ford már első filmjével, a 2009-ben bemutatott Egy egyedülálló férfi című alkotással felhívta magára a figyelmet rendezőként. A szerelemről, emberi kapcsolatokról, gyászról érzékenyen mesélő film számos díjat nyert, a rendező következő filmjére mégis hét évet kellett várni. A várakozás megérte: az Éjszakai ragadozók egy különleges atmoszférájú, felkavaró és gyönyörűen fényképezett film lett.

Susan (Amy Adams) galériatulajdonosként Los Angelesben éli a szupergazdagok kívülről talán gondtalannak tűnő, mégis teljesen kiüresedett életét. Valaha áhított munkájába és életvitelébe teljesen belefásult, férjével (Armie Hammer) elhidegültek egymástól, hatalmas luxusvillájában szinte árnyékként bolyong. Fásultságából 19 éve nem látott volt férje, az író Edward (Jake Gyllenhaal) kézirata rázza fel. A Susannek ajánlott, Éjszakai ragadozók című regény sötét és nyomasztó, erőszakos és kegyetlen. Ahogy a nő olvasni kezdi, számunkra is megelevenedik a történet egy családról, akik egy háromfős banda brutális erőszakának áldozataivá válnak. A család, majd az életben maradt családfő, Tony (szintén Jake Gyllenhaal) kálváriája szinte elviselhetetlenségig fokozza a feszültséget. A bosszúra éhes családfő a helyi nyomozóval, Andes felügyelővel (Michael Shannon) próbál az elkövetők, különösen a banda fő figurája, a bestiális Ray Marcus (Aaron Taylor-Johnson) nyomára bukkanni.
 
Susan többször félreteszi a könyvet, mert képtelen tovább olvasni. Ekkor pedig egy harmadik sík is megjelenik: Susan és Edward házasságának momentumai, melyeket a kézirat idéz fel a nőben.
Ahogy a múlt darabkáit is megismerjük, fokozatosan értjük meg, hogy a regény motívumai hogyan rímelnek közös életükre; hogy miként kapcsolódik össze Susan jelenbeli lelkiállapota a múlt eseményeivel, és hogy miért ajánlotta neki volt férje a kéziratot.
 
A három különböző idősík tökéletes ritmusban váltakozik, minden motiváció, döntés és lelkiállapot oka a helyére kerül, de ebben nincs sok köszönet, ugyanis amit megértünk, az kiábrándító és nyomasztó képet fest az emberi kegyetlenségről, döntéseink következményeiről, társadalmi elvárásainkról és világunkról általában.

A lassú tempójú, érzékeny, mégis rendkívül izgalmas film számtalan elgondolkodtató témát feszeget. Bosszú, önvád, kegyetlenség, rossz döntések, a férfias viselkedéssel kapcsolatos elvárások, a művészet szerepe, szeretteink meg nem becsülése mind-mind megjelenik ebben a különleges, többrétegű filmben, melynek pazar látványvilága és megrendítő záró képsorai hosszú időre retinánkba égnek. A letaglózó és kifogástalan végeredményhez még a mellékszerepekben is nagyszerű színészek remeklése, és egy minden részletében átgondolt, szimbólumokkal teletűzdelt koncepció szolgáltatja az alapot.

Ajánlja: Varga Dorottya

 Éjszakai ragadozók<br />
(2016) on IMDb

2021. február 09.