Berzsenyi Dániel Könyvtár akadálymentesített portál

Navigáció:

Betűméret beállítása:

Színbeállítás:

Az első igazi nyár
Jelzet: DVD 3970

Jim Rash és Nat Faxon saját forgatókönyvükből rendeztek hangulatos felnövéstörténetet. Az Utódok című filmért korábban forgatókönyvírói Oscar-díjjal jutalmazott alkotópáros egy egyszerű, mégis életszagú történettel debütált rendezőként, mellyel kamaszok és szülők egyaránt könnyen azonosulhatnak.

A 14 éves, zárkózott Duncan (Liam James) nyara kínokkal telve kezdődik. Anyja újdonsült pasija, a passzív-agresszív, tenyérbemászó Trent (Steve Carell) nyaralójába készülnek. Trent és elkényeztetett, undok lánya elviselhetetlenek, Duncan anyja (Toni Collette) pedig, kétségbeesett, elvált nőként, olyan görcsösen igyekszik elhitetni magával, hogy ők egy család, hogy közben a legnyilvánvalóbb dolgokat sem hajlandó észrevenni. Bár látja fia szenvedését, a saját boldogsága reményében mégis inkább idomul Trent elvárásaihoz és a felnőttekkel bulizik.

Mindezek elől menekülve a magányos Duncan a sufniból előásott rózsaszín biciklivel rója az utcákat, míg össze nem ismerkedik a laza, nagydumás és vicces, 40 körüli Owennel (Sam Rockwell), aki a helyi élményparkban dolgozik. Felkarolja a láthatóan rossz bőrben lévő Duncant, és munkát ajánl neki. Ahogy Duncan új ismeretségeket köt és rákényszerül, hogy aktívabb és kezdeményezőbb legyen, úgy válik egyre nyitottabbá és magabiztosabbá.
A kissé harsány, kamaszgyerekeit szintén egyedül nevelő szomszéd (Allison Janney) lányával is egyre közelebb kerülnek egymáshoz, és a nyár végére egy érettebb, magáért kiállni képes kamaszként távozik. Végül a nyári munkájáról mit sem sejtő anyját is rádöbbenti saját helyzetére, és a felemelő lezárást nézve igazán jó érzéssel állhatunk fel a képernyő elől.

A 2013-ban bemutatott, itthon moziforgalmazásba nem került függetlenfilm hangulatával és találó karaktereivel tűnik ki a coming-of-age filmek hada közül. Apró események által előidézett apró változások eredményezik a karakterek fejlődését, akárcsak a valóságban. Mindeközben az elvált, gyerekes szülők dilemmáiba és nehézségeibe is bepillantást nyerünk. Az egyedi hangulatot nagyszerű zenék alapozzák meg, a neves színészek pedig szintén hozzáteszik a magukét ehhez a szórakoztató, könnyed, mégis tartalmas nyári filmhez.
 
Ajánlja: Varga Dorottya
 
Az első igazi nyár<br />(2013) on IMDb
 

2021. augusztus 26.

Menü