Vakbarát változat |
Betűméret

Staten Island királya

Jelzet: DVD 5963

A 24 éves Scott nem találja a helyét a világban, mióta hétéves korában elvesztette tűzoltóként dolgozó apját. Ezt a traumát sohasem heverte ki. Anyjával és húgával él, csak hagyja magát sodródni az árral. A legjobb barátaival füveznek, és közben régi filmeket néznek. Komoly kapcsolatot nem akar senkivel, miközben nincs munkahelye se, általában otthon tölti az idejét. Továbblépés helyett az önsajnálatba menekül, nem érdekli semmi. Van egy nagy álma, de ennek érdekében a kisujját sem mozdítja. A megszokott élete váratlanul felborul, mikor rájön, hogy az anyja egy tűzoltóval találkozgat.

Staten Island New York városának legszegényebb területe. Itt működik az Egyesült Államok legnagyobb szemétlerakója is. Ahogyan a helyiek mondják: ez a „város pöcegödre”. Itt él Scott, aki keresi önmagát, de lusta ahhoz, hogy bármihez is kezdjen a helyzetével. A film jó része avval telik, hogy visszautasít mindent és mindenkit, aki ebből a kényelmes életből ki akarja mozdítani. Rossz döntéseket hoz, csak áldozatként tekint magára.

A rendező, Judd Apatow (40 éves szűz, Felkoppintva, Kész katasztrófa, Ki nevet a végén?, 40 és annyi) szívesen ábrázol átlagembereket, sőt gyakran „lúzerek” a főszereplők a filmjeiben. A néző könnyen tud azonosulni ezekkel a sebezhető karakterekkel, sőt akár magára is ismerhet bennük. A kiállhatatlan Scott
is közéjük tartozik. Bármennyire is idegesítő ember, benne is van jó vonás. Csak nagyon nehezen mutatkozik meg.

Scottot Pete Davidson komikus alakítja, aki saját életéből merít ehhez a szerephez. Igazából félig-meddig valós életrajzi filmet láthatunk. Davidson Staten Islanden született és jelenleg is ott él. Néhány éve robbant be a Saturday Night Live című műsorba, a legfiatalabb állandó tag jelenleg. Életéből nagyon sok elemet gyúrt bele a forgatókönyvbe. Édesapja tűzoltóként a World Trade Center ellen elkövetett terrortámadás során vesztette életét, és Scotthoz hasonlóan ő is csak kallódott a világban.

A rendező jó arányérzékkel keveri a drámát és a humort. A történet egyszerű, nincsenek nagy csavarok és megoldások, éppen ettől működik az egész. A film minden szereplője természetes alakítást nyújt, ettől lesz hiteles és életszerű a cselekmény. Igazi emberi sorsok bontakoznak ki előttünk.

Apatow és Davidson közös munkája néha dühítő, néha megnevettető, egészében véve egy szerethető alkotás. Aki egy „térdcsapkodós” vígjátékra számít, az csalódni fog. Jó szívvel ajánlom azoknak, akik szeretik a lassú cselekményt és a jellemfejlődést bemutató alkotásokat.

Ajánlja: Nagyváradi Nóra

 Staten Island királya<br />
(2020) on IMDb


2021. június 26.