Vakbarát változat |
Betűméret

Richard búcsút mond

DVD 5933

Wayne Roberts forgatókönyvéből és rendezésében Johnny Depp egy visszafogottabb oldalát mutathatta be a Richard búcsút mond főszerepében. Richard (Johnny Depp) egyetemi tanár, irodalomprofesszor, aki a film első perceiben tudja meg, hogy tüdőrákja van és kezelés nélkül talán hat hónapja van hátra…

Ezzel új alapokra helyezi az életét: nem kér a kezelésből, beleveti magát az életbe, hogy kipróbáljon olyan dolgokat, amiket eddig nem tett. Meg akarja élni a teljes szabadságot és szabadosságot. Ezzel párhuzamosan a helyére kell raknia a fejében az érzelmeit a házasságával, a tanári karrierjével és a barátaival kapcsolatban. Családjának nem is tudja megmondani, hogy beteg, egyedül legjobb barátjának árulja el. Házassága évek óta kiüresedett, feleségével – Veronicával csak élnek egymás mellett. Lányával, Oliviával jó a kapcsolata, és ez meg is erősödik a történet folyamán, de még neki sem tudja elárulni az orvos diagnózisát.

A film fejezetekre osztva mutatja be Richard útját, a kezdeti sokkot, majd a helyzet megoldására tett próbálkozásait. A szemeszter kezdetén kiszórja diákjai nagy részét, és egy kis, elkötelezett csoportnak rendhagyó órákat tart – az irodalomról és magáról az életről. Ezek a jelenetek emlékeztettek a Holt költők társasága hangulatára.

A kezdeti kicsapongás után jönnek a komolyabb problémák, fájdalom, rosszullét és a rádöbbenés: búcsúzni kell. Richard átgondolja, hogy mi az igazán fontos; hogyan kell jól élni – nem csak létezni. A film a betegség és a halál elfogadásáról szól, illetve azokról az új lehetőségekről, amelyek megnyílnak a középkorú férfi előtt.
A film elsősorban Johnny Depp rajongóinak lehet különleges, mert egy hétköznapibb szerepben láthatjuk az őrült karaktereiről híres színészt.

Ajánlja: Waldinger Dóra

 Richard búcsút mond<br />
(2018) on IMDb

2020. november 05.