Vakbarát változat |
Betűméret

Ready Player One

Jelzet: DVD 5530

Ernest Cline 2011-ben kiadott Ready Player One című regénye meglehetősen gyorsan került kultstátuszba az olvasók és a kritikusok körében egyaránt. Nem kellett sokáig várni a megfilmesítésre sem, a sci-fi regényt Steven Spielberg adaptálta vászonra, és így született meg a 80-as években született generáció filmes himnusza, a Ready Player One.

2044-ben a túlnépesedett Földön milliárdok tengődnek egyik napról a másikra, már olyannyira kiábrándító és boldogtalan a valóság, hogy mindenkit beszippant a világot átfogó virtuális játék, az OASIS. Az emberek ide menekülnek avatárjaikkal, ahol minden szinte lehetséges.

Amikor James Halliday, az OASIS alapítója (Mark Rylance) meghal, egy játék veszi kezdetét, aminek tétje nem kisebb, mint a cég tulajdonjoga. Halliday elrejtett egy Easter Egg-et a virtuális valóságban: a versenyzők a három kihívást teljesítve kapnak egy-egy kulcsot és ezekkel nyitható ki a szerződést tartalmazó áhított „húsvéti tojás”, ami korlátlan hatalmat ad a játék felett. Wade Watts (Tye Sheridan) egy árván felnőtt 18 éves geekrajongó, aki Parzival néven az egész életét szinte a játékban töltötte. Rögtön nekivág a folyamatos kihívásokkal teli izgalmas kalandnak. Az első küldetés sikere után felkelti a konkurens IOI cég elnökének figyelmét is, aki szintén meg szeretné kaparintani az örökséget. Célja elérése érdekében semmitől sem riad vissza.

Spielberg fogta a legősibb, örökké működőképes mesét (a legkisebb fiú felkerekedik egy nagy kalandra, kiállja a három próbát, legyőzi a gonoszokat, elnyeri a hercegnő kezét és végül megmenti az egész királyságot), és szépen rávetítette a XXI. század információs, digitalizációs és geekesített társadalmára.

Igazából a Ready Player One esszenciája nem a történetben keresendő, hanem egyrészt az elképesztő látványvilágban és az izgalmas akciójelenetekben, valamint a folyamatosan adagolt nyolcvanas-kilencvenes évek popkultúrális utalásaiban: a korszak legnagyobb zenéivel, játékaival, képregényeivel, filmes kikacsintásaival. Megidéződik többek között számos jelenet: az autóverseny a Vissza a jövőbe DeLoreanjével, a Ragyogás hotelszobájában való kalandozás, vagy A Gyűrűk Urát idéző seregek csatája mind elsőrangú szemet gyönyörködtető vizuális csemegék.  A történet során találkozhatunk számos ikonikus karakterrel is, megjelenik a Jurassic Park T-Rexje, King Kong, az AlienFreddy Krueger, Jason Voorhes, Batman, Akira, a Tini nindzsa teknőcök, a Gundam-robot, Chucky, Lara Croft és még közel 150 elrejtett, sokszor csak másodpercekre bevillanó ester eggs.
Spielberg mozija egy vizuális orgia, tele emlékezetes képi ötletekkel, felejthetetlen jelenetekkel, grandiózus csatákkal, fantasztikus hangulati elemekkel, valamint a popkultúra egyénre és társadalomra gyakorolt pozitív és negatív hatását is felvonultató társadalomkritikával. A végeredmény egy nagyon pörgős és szórakoztató popcorn mozi, ami még szívvel és lélekkel is rendelkezik.

A film alapjául szolgáló könyv is megtalálható könyvtárunkban (jelzete: C 23).

Ajánlja: Boros Ferenc

 Ready Player One<br />
(2018) on IMDb

2018. november 05.