Vakbarát változat |
Betűméret

Nyughatatlan özvegyek

Jelzet: DVD 5729

Egy csapat kemény bankrabló a félresikerült rablás közben meghal, és velük együtt a lopott milliók is odavesznek. Ez a pénz az egyik képviselőjelölt tulajdona volt, így az adósságot az özvegyeken akarják behajtani. Pár hetük van, hogy megszerezzék a pénzt. Nincs idejük gyászolni, be kell bizonyítaniuk, hogy a férfiak nélkül is képesek megállni a lábukon és megvédeni magukat.

A film fő szálát az özvegyek drámája adja. A négy teljesen más háttérrel és személyiséggel rendelkező nőnek össze kell fognia egymással. Mindegyikük sorsa valamilyen elszenvedett tragédiát hordoz magában. Lindát szerencsejáték-függő férje forgatja ki vagyonából, a csinos Alice-t gyermekkora óta úgy nevelték, hogy férfiak nélkül képtelen boldogulni. Veronica egy álomvilágban él, és teljesen másként látja életét, mint amilyen az valójában. Belle egyedül neveli kislányát, és a hosszú, ledolgozott munkanap után pénzért más gyerekeire vigyáz, ahelyett, hogy a sajátjával lenne. A helyzet a négy ismeretlen nőt összekovácsolja. Láthatjuk, ahogy a kétségbeeséstől kezdve az önsajnálaton keresztül eljutnak oda, hogy újraépítik magukat, megerősödnek, és ami a legfontosabb, elkezdik megbecsülni önmagukat. Nem akarnak többé a férfiak árnyékában élni, hanem saját kezükbe veszik sorsukat.

A mellékszál Chicago kisebbségi kerületében folyó politikai választás, amely szorosan összefonódik az özvegyek sorsával. A választókörzetet generációk óta „uraló” ír család jelöltje, Jack Mulligan készül megméretni magát egy új, fekete kihívóval, Jamal Manning-el szemben, akitől a pénzt elrabolták. Kettejük politikai harca szerves része a történetnek.

A rendező, Steve McQueen (korábbi filmjei: Éhség, Shame – A szégyentelen, 12 év rabszolgaság) a jelen társadalmi és szociális problémáinak nagyon sok elemét jeleníti meg: elnyomás, családon belüli erőszak, rasszizmus, korrupció, generációs ellentét, gyász. Nagyon erősek a karakterek, a dialógusok, és természetesen a négy színésznő alakítása is lenyűgöző (Viola Davis, Michelle Rodriguez, Elizabeth Debicki, Cynthia Erivo).
A forgatókönyvet  - Lynda La Plante nagysikerű regényéből (L 28 La Plante, Lynda: Nyughatatlan özvegyek) - Steve McQueen és Gillian Flynn készítette.

Aki egy pörgős akciófilmre számít, az csalódni fog, ez a film egy lassú társadalmi dráma. Jó szívvel ajánlom azoknak, akik szeretik a jó dialógusokat, az erős érzelmeket, a jellemfejlődést bemutató filmeket.

Ajánlja: Nagyváradi Nóra

 Nyughatatlan özvegyek<br />
(2018) on IMDb
 

2020. június 05.