Vakbarát változat |
Betűméret

Nagy szemek

Jelzet: DVD 4429

Tim Burton, akitől a sajátos látványvilágú és történetvezetésű filmeket szokhattuk meg (pl.: A halott menyasszony, Karácsonyi lidércnyomás, Charlie és a csokigyár, stb.) 2014-ben egy meglepően szokványos életrajzi filmmel jelentkezett. A Nagy szemek Margaret Keane, amerikai festőnő életét mutatja be. Festményeinek jellegzetessége a mesei látványvilág és a címből sejthető hatalmas szemek.

A film azzal az eseménnyel indul, amikor Margaret (Amy Adams) kislányával együtt megszökik férjétől és San Franciscoban kezd új életet. Itt saját korlátain túllépve munkát keres, és kezd magára találni. A szerelem is hamar belép az életébe, a megnyerő modorú ingatlanügynök, hobbifestő Walter Keane (Christoph Waltz) személyében.

Margaret ebben az időszakban kezd el igazán a festészettel foglalkozni, ekkor születnek a melankolikus, kissé ijesztő figurái, a nagyszemű lányok. Új férje hamar rájön, hogy ezekben a képekben van potenciál, és az üzleti lehetőséget megérezve, saját neve alatt kezdi kiállítani és eladni a képeket. Margaret eleinte örömmel dolgozik így, éjt nappallá téve, ám egy idő után kezdenek összecsapni a feje felett a hullámok. Kiderül, hogy Walter mindenre képes a pénzért, fenyegeti feleségét és a kislányát.

Margaretnek ismét ki kell állnia magért, hogy a művészetét a saját neve alatt gyakorolhassa, illetve megszabaduljon az egyre elborultabban viselkedő férjétől.

A film valós eseményeket dolgoz fel, Margaret Keane ma 91 éves. Ajánlom azoknak, akik szeretnének megismerkedni egy kevésbé ismert amerikai festőnővel, és szeretik az 1950-1960-as évek Amerikájában játszódó történeteket.

Ajánlja: Wadinger Dóra

 Nagy szemek<br />
(2014) on IMDb
 

2018. december 05.