Vakbarát változat |
Betűméret

Miss Pettigrew nagy napja

Jelzet: DVD 2154
 
Winifred Watson azonos című regényéből 2008-ban Bharat Nalluri rendezett filmet, melyben Frances McDormand főszereplése mellett olyan sztárok jelennek meg, mint Amy Adams, Mark Strong vagy Lee Pace.

A történet a második világháború előestéjén játszódik Londonban, ahol a legtöbb ember még szórakozni vágyik – pezseg a kabarék, lokálok világa. Főszereplőnket, Miss Pettigrew-t viszont épp utcára tették nevelőnői állásából, ráadásul minden ingóságát is elveszti egy börtönből frissen szabadult férfinak köszönhetően. Az állásközvetítő semmi jóval nem kecsegteti, korábbi kudarcai miatt nem adnak neki munkát, ám egy lehetőség megcsillan előtte, és bátran él vele. Jelentkezik Delysia Lafosse (Amy Adams) énekesnő lakásán, aki társalkodónőt keres. Hamar kiderül, hogy ennél többről is szó van – első feladata három udvarlójának kezelése, hogy ne találkozzanak egymással…

Delysia három vasat tart a tűzben, mindhárom férfitól másra számít, ám csak egyikhez fűzi igaz érzelem. A film egy nap eseményeit dolgozza fel – a nap végére döntenie kell, hogy kit választ. Ebben Miss Pettigrewnak nagy szerepe lesz, aki teljesen más világból származik, határozott elveket vall szerelemről, viselkedésről, udvariasságról, de pártfogásába veszi a fiatal énekesnőt. Humoros, pattogó jelenetek váltják egymást, ahogy Delysia napját követjük – divatbemutatóról kezdve az esti partiig. Eközben Miss Pettigrew is változik: először egy külső átalakításon esik át, bekerül a gazdagok köreibe és elkezdi megnyitni a szívét is, egy múltbeli traumát feldolgozva.

Könnyed, mégis fontos témákat bemutató filmről van szó, mint például a választások súlyossága, a barátság és a nyitottság ereje és a mindennapi bátorság.

Ajánlja: Waldinger Dóra
Miss Pettigrew Lives for a Day (2008) on IMDb

2023. szeptember 08.