Vakbarát változat |
Betűméret

Keleti nyugalom – Marigold Hotel

Jelzet: DVD 3604
 
Egy vonzó reklám hatására hét angol nyugdíjas elhatározza, hogy - egy jobb élet reményében - a hátralévő éveiket egy luxushotelben, az indiai Jaipurban fogja leélni. A dolgok nem éppen úgy alakulnak, ahogyan eltervezték. A kiábrándító valóság az, hogy semmi sem igaz abból, amit a hirdetésben kínáltak. A szálloda omladozik, nincs víz és telefon, sőt, néhány szobának még ajtaja sincs. Ráadásul az élet sokkal kaotikusabb és hangosabb errefelé, mint amit odahaza megszoktak. Sok választásuk nincs, vagy feladják és visszafordulnak, vagy megtanulják elfogadni ezt az új életet.
 
A hét életválságba került ember más és más okból indul útnak. A frissen megözvegyült Evelyn Greenslade (Judi Dench), akinek szembe kell néznie a férje adósságával, a pénzügyi ellehetetlenülését próbálja Indiában átvészelni, akárcsak a negyven éve boldogtalan házasságban élő Ainslie-házaspár (Bill Nighy és Penelope Wilton). A megkeseredett, rasszista volt házvezetőnő, Muriel Donnelly (Maggie Smith) olcsóbb csípőprotézis-műtétre érkezik Indiába. Dashwood bíró (Tom Wilkinson) egyszerűen hátat fordít eddigi tiszteletre méltó életének, és egy fiatalkori viszony okozta lelkiismeret-furdalás miatt jött vissza gyermekkora színhelyére. Norman (Ronald Pickup) és Madge (Celia Imrie) pedig szerelmet és egy tehetős társat keres.
 
Már az út sem egyszerű, de India fenekestül felforgatja az életüket. A kiszámíthatóból eljutnak egy zajos és színes világba, ahol semmi sem úgy működik, ahogy eddigi életükben megszokták. A csodálatos Marigold Hotel csupán egy rendkívül lelkes fiatalember, Sonny Kapoor (Dev Patel) álomképe, igaz, ő mindent meg is tesz azért, hogy megvalósítsa.
A hét ember eleinte bizonytalan, hogy mit hozhat a jövő, de ahogy feloldódnak, összekovácsolódnak, új barátságokat kötnek, felfedezéseket tesznek, rájönnek arra, hogy egy új élet, akár új szerelem is várhat rájuk, ha sikerül a múltat maguk mögött hagyniuk. Hatnak egymásra és a környezetük is hat rájuk.
 
Az adaptáció Deborah Moggach These Foolish Things című regénye alapján készült, és az élet nehéz kérdéseire keresi a választ: Meddig tart a szerelem? Le lehet élni bűntudattal egy életet? Milyen titkokat bír el a házasság? Választ, megoldást nem mindig kapunk. A film pozitív üzenete, hogy sosem késő vállalni a kockázatot és új élet életet kezdeni, szembenézni az elhallgatott dolgokkal, akármennyi idősek is vagyunk.
 
A keserédes vígjáték tele van öniróniával és fanyar humorral. 
Ajánlom mindenkinek, aki egy kis kikapcsolódásra válik!
 
Ajánlja: Nagyváradi Nóra
 
 Keleti nyugalom - Marigold Hotel<br />
(2011) on IMDb

2021. szeptember 28.