Vakbarát változat |
Betűméret

Judy

Jelzet: DVD 5964

A hatvanas évek végére a 46 esztendős Judy Garland több, kudarca fulladt házasság után folyamatos pénzügyi és drogproblémákkal küzdött. Már csak árnyéka volt egykori önmagának. Az önpusztítástól és a depressziótól soványra fogyva hurcolta gyermekeit egyik városból a másikba, miközben aprópénzért lépett fel. Mivel Európában még igazi sztárnak számított, elvállalt egy londoni turnét abban a reményben, hogy elegendő pénzt tud vele keresni. A fellépések azonban nem mentek egyszerűen. A színésznő folyamatos harcot folytatott önmagával, a közönséggel és a szervezőkkel egyaránt.
 
A film Judy Garland hollywoodi színésznő sikerekkel és bukásokkal teli életének utolsó hónapjairól szól.
 
Frances Gumm kétéves korában szerepelt először színpadon, hogy aztán sikerre éhes anyja az MGM Stúdióba szerződtesse. Judy Garland néven az Óz, a csodák csodájával írta be magát Hollywood és a film történetébe, majd a nagy musicalgyáros szupersztárjává vált a negyvenes években. A csillogás mögött viszont gyógyszer- és alkoholfüggőség, szigorú diéták, sikertelen házasságok és mentális betegségek keserítették meg az életét.
 
A film fő témája Judy Garland személyes tragédiái és emberi kapcsolatai. Bár felvillannak a gyermekkori traumái, de csak annyira, hogy megértsük azok hatását a későbbi életére. Nem idealizálja a színésznőt, hanem igazi valójában mutatja be. A kápráztató színpadi jelenléte, tehetsége mellett láthatjuk gyengeségeit, hibáit is. Nem egy teljes életrajzot kapunk. A néhány hónapnyi cselekmény bőven elegendő, hogy az egész sorsát megismerjük. Számára az utolsó esély, az 1968-as londoni turné. A kimerült, agyonhajszolt, a gyermekeiért bármit megtevő asszony még utoljára összeszedi minden erejét és megmutatja az igazi musicalsztárt.
 
Rupert Goold angol színházi rendező Peter Quilter Tony-díjra jelölt „End of the Rainbow”című színdarabját adaptálta filmre.
 
 A címszerepben Renée Zellweger lenyűgöző alakítást nyújt. Joggal kapta meg a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat (2020).
 
Aki egy Judy Garland életét részletesen bemutató alkotásra számít, az csalódni fog, ez egy lassú kamaradráma. Jó szívvel ajánlom viszont azoknak, akik szeretik az emberi kapcsolatokat, érzelmeket bemutató filmeket.

Ajánlja: Nagyváradi Nóra

 Judy<br />
(2019) on IMDb


2021. március 26.