Vakbarát változat |
Betűméret

Fehér tenyér

Jelzet: DVD 324

Hajdu Szabolcs filmje a múlt és a jelen egymásra rímelő motívumaiból rajzolja meg egy tornász sajátos életútjának meghatározó fejezeteit. A számos díjjal kitüntetett alkotást a rendező saját gyerekkori emlékei, valamint testvére, a főszereplőt alakító egykori válogatott tornász, Hajdu Zoltán Miklós karrierjének főbb eseményei inspirálták.

A tehetséges és kimagasló eredményeket produkáló Dongó Miklós számára a sport a siker és a felszabadultság forrása lehetne, ám ehelyett a sporthoz fűződő viszonyát a sivár debreceni tornateremben kegyetlenkedő, a gyerekeket folyamatosan megalázó és rettegésben tartó edző, valamint érzéketlen, gyerekük sikereivel önigazolásként dicsekvő szülei határozzák meg. A 80-as évek tekintélyelvű társadalmának alakjai ők, egy elnyomó rendszer jelképei, amiből Dongó megpróbál kitörni, a ráerőltetett szerepkörből elmenekülni. Nem megy edzésre, kihagyja a versenyt, majd az első adandó alkalommal egy cirkuszhoz szökik, ahol súlyos balesetet szenved.

Dongó 20 év múlva edzőként készül új életet kezdeni egy idegen országban. Egy nagyreményű, de nehezen kezelhető kamaszt bíznak rá, aki eleinte semmibe veszi új edzője útmutatásait. Dongó azonban – megszabadulva az otthon tanult módszerektől – megtalálja a közös munkához vezető megoldást, és együtt kezd edzeni tanítványával, hogy aztán a debreceni világbajnokságon egymás ellen versenyezzenek. A verseny után Dongó végleg leszámol az élsporttal, és a Cirque du Soleil társulatához szerződik, ám ez sem hozhat számára felszabadulást. Hiába a sikerek és a szakmai megbecsülés, karrierje minden beteljesülést és boldogságot nélkülöz, munkáját csupán a közönyös rutin és a monotonitás hatja át. A szűkszavú dialógusok, a tornatermek zárt világa, a lehangoló épületrengetegek és a hosszú csendek az otthontalanság és a végtelen magány atmoszféráját teremtik meg.

A film a hatalom és egyén, az elnyomás és szabadság, valamint az élsport embertelenségének fajsúlyos témáit boncolgatja. Egy olyan rendszert mutat be, melynek erőszakossága életre szóló traumákat okozva folyamatos menekülésbe hajszolja a rideg szabályokat elviselni képtelen egyént, és amelyben egy gyereknek soha nem lehet igaza egy felnőttel szemben. Egyedi hangulatával, személyességével és a szereplők átható játékával megrázó és maradandó filmélményt nyújtó alkotás, mely megnézhető online is.

Ajánlja: Varga Dorottya

 Fehér tenyér<br />
(2006) on IMDb

2020. május 05.