Berzsenyi Dániel Könyvtár akadálymentesített portál

Navigáció:

Betűméret beállítása:

Színbeállítás:

DISTRICT 9

Jelzet: DVD 3432

Neill Blomkamp első nagyjátékfilmje, a District 9 (2009) a rendező egy korábbi díjnyertes rövidfilmjéből készült, melynek címe: Alive in Joburg (2005). A történet alapját a dél-afrikai 1994-ig tartó fajgyűlölő apartheid rendszer adta.

A történetben 2008-at írunk, a helyszín Johannesburg, Dél-Afrika. A film dokumentarista stílusban mutatja be a város mindennapjait, különböző interjúkból ismerhetjük meg a 28 évvel ezelőtti történéseket: egy idegen űrhajó jelenik meg Johannesburg fölött, melynek utasai a meghibásodás miatt képtelenek továbbutazni, így ott rekednek. A rákszerű földönkívülieket a rezsim egy elkülönített térségbe szeparálja. Már az első 20 perc odaszegez a képernyőre. Dokumentarista jellegű képsorok, rázkódó kamera, egymondatos civil szereplők, profin vágott inzertek.

A District 9 elnevezésű terület az évek múlásával a zsúfoltság, az idegenek életmódja és kultúrája miatt hamar nyomornegyeddé válik. A dél-afrikai vezetés úgy dönt, hogy Jöburgtól 250 km-re kell áttelepíteni az addigra közel 2 milliósra duzzadt „rákokat”. A további szaporodást a tojások megsemmisítésével oldják meg. Súlyosbítja a helyzetet az afrikai bűnbandák feltűnése is, akik a hipertechnikai fegyverekért cserébe ételt (macskaeledelt) adnak az idegeneknek. A gyűlölködés egyre jobban izzik a levegőben. A film első harmada körbejárja az erőszakos szegregáció és a rasszizmus kérdéskörét. 

A második harmadban képbe kerül Wikus Van De Merve (Sharlto Copley) az ember-idegen kapcsolatok ápolására létrehozott MNU nevű szervezet egyik ügynöke, aki az áttelepítési eljárást vezeti. A kialakult helyzetet akkor kezdi igazán átértékelni, amikor egy házkutatás során idegen anyag kerül a szervezetébe. A dokumentarista stílust innentől felváltja Wikus egyszemélyes kálváriája, a rendszerbe vetett hitének megkérdőjelezése. A kezdeti lelketlen, karrierista irodistából előbújik a túléléséért küzdő, szimpatikus ember. A történet innentől kezdve az egyénre vetíti le a szociológiai drámát. Előtérbe kerül a rendszer kritikája, a főszereplő állandó menekülése, számkivetettsége, majd bosszújának tárgyalása. A teljes ismeretlenségből felemelt Sharlto Copley alakítása egyszerűen döbbenetes, természetességgel és hihetően alakítja a főhőst. Végül az utolsó harmadban következik a konfliktus feloldása, ahol a film ügyesen megkomponált akciójelenetekkel szögezi székbe a nézőt.

Neill Blomkamp alkotása érdekes alkotás, amely a világunk meglévő problémáit és kérdéseit különlegesen tálalja. A District 9 valódi tartalommal és mondanivalóval megtöltött sci-fibe ágyazott társadalomkritikus szociológiai dráma, mely a film végéhez közeledve elképesztően magas fordulatszámon pörgő, látványos és kegyetlen akcióba vált át.

Ajánlja: Boros Ferenc

 District 9<br />
(2009) on IMDb

2019. február 05.

Menü