Vakbarát változat |
Betűméret

Az aranypinty

Jelzet: DVD 5926

Donna Tartt amerikai írónő Pulitzer-díjas nagyregényéből 2019-ben készült adaptáció, mely a több mint két órás játékidejével megpróbálja felvillantani a 800 oldalas mű fontos pillanatait. Mindezt olyan színészek főszereplésével, mint Nicole Kidman, Ansel Elgort, Luke Wilson vagy épp a Stranger Things sorozat egyik sztárja, Finn Wolfhard.

Theodore Decker (Oakes Fegley) élete hatalmas fordulatot vesz, amikor 13 évesen a New York-i Metropolitan múzeumban bombatámadás következtében elveszíti édesanyját. Ő kijut a romok alól, és nemcsak a lelki megrázkódtatást, hanem egy értékes festményt is magával visz.

Egy iskolatársa családja fogadja be a félárva fiút, mivel apja korábban elhagyta őt. A Barbour családon keresztül bepillanthatunk a gazdag New York-i elit életébe, ahol a problémákat elkendőzik az illendőség miatt, igazi érzelem megnyilvánítások nincsenek, vagy nagyon lefojtva jelentkeznek. Nicole Kidman remekel a hideg szépségű anya, Mrs. Barbour szerepében. Theo még egy fontos kapcsolatot kiépít ebben az időszakban: a robbanáskor egy haldokló férfi odaadta neki a gyűrűjét és megbízta, hogy vigye el egy műkereskedésbe. Később meg is keresi a boltot. Az ott dolgozó restaurátor, Hobie fontos szerepet tölt be az életében, reményt ad a jövőre nézve. Ebből a gazdag, szellemileg pezsgő környezetből ragadja ki visszatérő apja (Luke Wilson), hogy egy sivár, elhagyatott Las Vegas-i lakótelepre vigye. Theo sorsa itt megpecsételődik, elhanyagolt gyerek lesz, aki a drogokhoz nyúl.

A film több időbeli ugrással dolgozik, a huszonéves Theo (Ansel Elgort) visszaemlékezésein keresztül ismerjük meg életének ezeket a szakaszait – egészen a történés kezdetéig, amikor is épp Amszterdamban készül az öngyilkosságra.

Lelkileg megterhelő a film, nemcsak a gyász, vagy a nem megfelelő családi körülmények okozta sérülések miatt, hanem az ellopott festmény körüli titok miatt is, ami Theo életét meghatározza. Egy traumákkal terhelt felnövést követhetünk végig, inkompetens szülőkkel, függőségekkel és a helyi elit életének néhány pillanatával, a partikkal és a „megfelelő” barátságok és házasságok jelenségével. A kiüresedett kapcsolatok tele van titkokkal, elhallgatással és a problémák eltussolásával.
Ajánlom ezt a filmet, ha egy lassabb hangvételű filmélményre vágynak,  ha kíváncsiak a fenti regényre – vagy már olvasták is!

Ajánlja: Waldinger Dóra

 Az Aranypinty<br />
(2019) on IMDb
 
 

2020. április 05.