Vakbarát változat |
Betűméret

A bűnös

Jelzet: DVD 5713

A harmincéves, svéd származású Gustav Möller első játékfilmje A bűnös, amely a tavalyi év egyik legnagyobb meglepetése volt. A dán diszpécser történetét elmesélő alkotás közönségdíjat kapott a Sundance Filmfesztiválon és a Rotterdami Nemzetközi Filmfesztiválon is.

A rendőri munkájából felfüggesztett és a diszpécserekhez száműzött Asger Holmnak (Jakob Cedergren) egy belső vizsgálat miatt egy ideig a segélyhívó központba befutó hívásokat kell fogadnia. Az utolsó estéje utolsó pár óráját követjük nyomon. Telefonhívást kap egy nőtől, akit egy autó csomagtartójába tuszkoltak akarata ellenére. A hívás hirtelen megszakad, Asger pedig versenyfutásba kezd az idővel: a megtudott minimális információk alapján értesíti a rendőröket az emberrablásról, illetve próbálja fenntartani a kapcsolatot a hölggyel, hogy minél több részletet tudjon meg az autóról, az elrablóról és az esetleges útvonalról. Negyedóra van vissza a műszakjából, büntetetése miatt terepre nem mehet, egyetlen eszköze van csupán ahhoz, hogy megmentse a nőt, a telefon. Az ügy, amely minden hívással egyre szövevényesebbé válik, személyes küldetéssé válik számára. 

A sztori, a szerepjáték és a képi világ egyszerű, de nagyszerű eszközökkel teremti meg a segélyhívó központ felelősséggel és feszültséggel teli atmoszféráját. Az egyetlen helyszínen játszódó, egyetlen főkarakterre építő, kiváló párbeszédeket alkalmazó hihetetlenül izgalmas történet szimplán hangok által vázolja fel a bűncselekményt, miközben mesél a döntéseinkről, a tanácsainkról és a tetteink következményeiről. Az epilógusban az utolsó mozaikdarabok is a helyükre kerülnek, így egy szívbe markoló, valósággal sokkoló képet kapunk, mely egyszerre fajsúlyos, velőtrázó és fájdalmas.

A bűnös  vérbeli skandináv krimi, fojtogató feszültséggel, komor hangulattal, remek történettel, kiváló színészi munkával, zseniális rendezéssel. Szűk másfél órás gyöngyszem. 

Ajánlja: Boros Ferenc

 A bűnös<br />
(2018) on IMDb
 

2019. szeptember 05.