Vakbarát változat |
Betűméret

45 év

Jelzet: DVD 5245
 
Kate és Geoff negyvenöt éve élnek boldog házasságban. Évfordulójukig már csak egy hét van hátra. Jól haladnak a szervezéssel. Egy váratlan levél mindent felborít: Geoffet arról értesítik, hogy évtizedekkel ezelőtt eltűnt régi szerelmének holttestét megtalálták egy svájci gleccserbe fagyva. Az ünnepség előkészületei ezután nem maradnak feszültség nélkül.
 
A házaspár egyszerű szeretettel teli, hétköznapi életet él (a helyi közösség részei, vásárolnak, eljárnak kávézókba, politizálnak, kutyát sétáltatnak). Az sem keseríti meg őket, hogy nincsen gyermekük. Látszólag harmonikus, teljes az életük. Minden megszólalásukból, minden gesztusukból érezhető az egymás iránti megbecsülés, a szeretet.
 
A film Kate szemszögéből mutatja be az eseményeket. A váratlan hír – bár nem kellene – megzavarja kettejük kapcsolatát. A tragédia olyan régen történt. A lány meghalt, Geoff Kate-tel élte le ezt a közel ötven évet. Ezen már nem lehet változtatni. Akkor miért kavarodik fel minden? Geoffban feltámadnak az emlékek.  Egyre elmélázóbb, zavartabb lesz. Váratlan dolgokat tesz. Most idegesítik olyan dolgok, amit régebben szeretett.  Egy idő után felmerül benne a “Mi lett volna, ha?” gondolata. Hogy lehet Kate féltékeny egy régen halott lányra? Kate először azt hiszi, hogy hamar túljutnak az egészen. Szép lassan felőrlik az egyre nagyobb konfliktusok. A férje szinte idegen lesz számára, az együtt eltöltött 45 év bizonytalanná válik.
 
A házassági évfordulóhoz vezető pár nap alatt átértékelődik az együtt töltött idő, és elég egy régi emlék ahhoz, hogy megváltozzon minden, ami eddig biztos és értékes volt. A váratlan levél csupán kirobbantója és nem okozója lett a házaspár problémájának.
Kevés kivételtől eltekintve egy kamaradarabot látunk két főszereplővel. Mintha csak betekintenénk az életükbe. Nincsenek nagy drámai konfliktusok. A dialógusok és a cselekmény szinte beszippantja a nézőt. Lehetetlen nem figyelni.
 
Erőteljes, mégis természetes alakításukkal Charlotte Rampling (Kate) és Tom Courtenay (Geoff) a Berlini Filmfesztiválon elnyerték a legjobb főszereplő díját. Andrew Haigh rendező-forgatókönyvíró
David Constantine In Another Country című novellájából egy nagyon lenyűgöző. érzelmekkel teli filmet alkotott.
 
Ajánlom mindenkinek, aki egy elgondolkodtató, nagyon emberi filmélményre vágyik.
 
Ajánlja: Nagyváradi Nóra
 
 45 év
(2015) on IMDb

2022. november 18.