Vakbarát változat |
Betűméret

A filmek gyógyító ereje | zeneműtári találkozások

2024. április 30. 17:00

BDK, Médiatár és nyelvi részleg

Borbély Zsuzsa irodalom- és filmterapeutával Zoványi Ibolya könyvtáros beszélget
 
Mit árulnak el kedvenc filmjeink aktuális lelkiállapotunkról? Miért kötődünk egy-egy filmbéli karakterhez? Hogyan hatnak ránk a sorozatok? Meddig mehetünk el a sorozatdarálásban, s hol kezdődik a függőség? Működhet-e terápiás csoport filmekkel az irodalomterápia mintájára? Csak a Tarkovszkij- és Bergman-filmek alkalmasak filmterápiára vagy egy szerelmes-romantikus, netán lövöldözős akciófilm is? Miért szeretjük a krimiket?
 
Vendégünkkel, Borbély Zsuzsa irodalom- és filmterapeutával arról beszélgetünk, hogy miért fontos megtanulni a filmeket olvasni, s hogyan nézzünk filmet úgy, hogy annak önismereti szerepe is legyen.
 
Borbély Zsuzsa kulturális újságíró, filmkritikus, irodalom- és filmterapeuta. Az ELTE Filmelmélet - filmtörténet - esztétika szakán végzett, majd 2022-ben a Pécsi Tudományegyetem kétéves biblioterapeuta képzésén vett részt. Jelenleg a Papageno online és nyomtatott médium szerkesztője. A Magyar Irodalomterápiás Társaság tagja, társszerzője a Libertine Könyvkiadó Szöveglelő című kötetének, mely különböző élethelyzetek feldolgozásához ajánl irodalmi műveket.
 
Online formában és személyesen is tart film- és irodalomterápiás foglalkozásokat, melyekre nem verseket és novellákat visz, hanem azt, amiben a legjobb: filmeket és az azok alapját adó regényrészleteket. Filmet nézni – ahogy ő mondja: filmet olvasni – mindenki tud, a szereplőkről közösen gondolkodva pedig úgy jönnek szembe saját problémáink, hogy azokról szabadon beszélhetünk, ha éppen arra van szükségünk.
 
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

2024. április 17.