Berzsenyi Dániel Könyvtár akadálymentesített portál

Navigáció:

Betűméret beállítása:

Színbeállítás:

A Savaria University Press Alapítvány könyvbemutatója | Képzőművészetek, irodalom, zene Ez alkalommal az alábbi - a Savaria University Press gondozásában megjelent - könyveket ismerheti meg a közönség:
 
A szerző, Bordács Andrea, kortárs művészettel foglalkozó szakember, akinek többek között az egyik kutatási területe a nőművészet. A tanulmánykötet azon tanulmányaiból válogat, melyek ezt a női nézőpontot vizsgálják. A kötet bevezetőjében definiálja, kiket is nevezünk nőművészeknek, mennyiben mások, mint a női művészek, majd áttekintést kapunk a női alkotók, de különösen a nőművészek különböző nemzedékeiről
 
Két szerző, akik igazán régóta ismerik egymást. Vagy legalábbis találkoztak már akkor, amikor még egyikőjük sem volt szerző. Vagy senki nem tudta róluk - talán még ők sem -, hogy szerzők. Azóta is találkoznak, olykor szándékosan, olykor véletlenül, és a szövegeik is összeakadnak: olykor szándékosan, olykor véletlenül.
 
A mesekönyv az óvodás, kisiskolás közönség számára tartogat történeteket. A helyszín egy lakótelep, ahol különböző emberi karaktereket megtestesítő állatok laknak szoros közösségben. A könyv nem titkoltan elfogadásra nevel, miközben nem erőlteti a felnőtt véleményét a gyermekre, csupán feltárja a dolgok sokszínű értelmét.
 
A regény 1970/71-ben játszódik. A Kádár-rendszer legfényesebb éveit éli ekkor. Egy Budapestre felkerült parasztfiú, Csillag Tivadar szemével látjuk az emberek különféle útkereséseit. Kis ideig úgy tűnik, neki óriási szerencséje lesz, mert egy befolyásos vállalatigazgató, Fehér Emil megkedveli, és magához veszi. Cserébe gondoznia kell a házhoz tartozó kertet... Fehérék kertje viszont a tavasz közeledtével nem kel életre, és lassan minden és mindenki kezdi megmutatni a valódi arcát.
 
Ez a válogatás a költő folyóiratokban megjelent, de kötetben ki nem adott verseit gyűjti egybe. E versek fő témája az elindulás, az utazás, és a végső megérkezés élménye. Témája az Ember, és az ő útja ebben a mindenségben, amit Életnek nevezünk. Filozofikus versek ezek, fogódzók, olyanok, mint a magunk elé emelt kis lámpafények. Az alkotó célja, hogy a többnyire hat-nyolc soros gondolatokból egyetlen nagy ciklus formálódjon, és hogy a sok kis fénypont végül verőfényként bevilágítsa az érkezésünket. A könyvet a szerző fotói illusztrálják, melyek lélegző részei a szavaknak.

Csatlakozz az esemény Facebook-oldalához!

Az ismertetők forrása: www.libri.hu
 

2021. június 24.

Menü