Vakbarát változat |
Betűméret

3 x 1 NŐ | beszélgetés az irodalomról

2023. március 09. 16:30

BDK, földszinti előadóterem

Az esten az érdeklődők megismerhetik a Kalligram Kiadó kortárs szerzőit: Cser Kovács Ágnest, Havas Julit és Szeifert Natáliát.
 
Az írók életről és irodalomról beszélgetnek egymással és a közönséggel. A pódiumbeszélgetés során kiderül, hogyan születik egy könyv attól kezdve, hogy az író fejében elkezd élni egy történet, egészen addig, míg az olvasók kezébe kerül a regény. Könyveik hétköznapi témákból merítenek, mint öröm és bánat, szerelem és összetartozás, veszteség, betegség, elmúlás. A programot felolvasások színesítik, hiszen a szerzők köteteikkel érkeznek. A leírt mondatok közti teret ezúttal élőszóval töltik ki.
 
A beszélgetés végén lehetőség lesz a könyvek megvásárlására és dedikáltatására.
 
Havas Juli
 
Civilben orvos, az irodalmi életben nem a saját nevét használja. Novellái a WMN, Szófa, Élet és Irodalom, Népszava, Spanyolnátha, Felhő Café oldalain olvashatók. A „Nincs Hold, ha nem nézed” Margó-díjra jelölt regénye a Kalligram Kiadónál jelent meg. Egy fiatal nő fejlődéstörténete arról, hogy hogyan lesz egy antiszociális, zűrös kamaszlányból nővér, majd orvos. Hogyan éli meg az alacsony önbecsülésű főszereplő a hosszú évekig tartó szerető-státuszt egy idősebb férfi oldalán. A mellbevágóan provokatív és leleplező, ravaszul intellektuális és sokrétű regény egyszerre társadalmi kórkép, remek stílusban megírt szerelmi történet és betekintés az orvosi kulisszák mögé a covid idején.
 
Cser Kovács Ágnes
 
Irodalomtörténészként végzett az ELTE-n. Doktori (PhD) fokozatát 2011-ben szerezte meg.
Tanított egyetemen, volt újságíró, televíziós és folyóirat-szerkesztő. Kommunikációs területen dolgozik, az iASK (kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete) kutatója.
Első regénye, a Zárvatermők kertje a Kalligram Kiadó gondozásában jelent meg 2022 őszén. A történet hősnőjét veszteségek sora fenyegeti: munkahelyéről kirúgják, rákban haldokló édesapját hosszú évek óta megszakadt kapcsolatuk ellenére kísérni próbálja utolsó napjain, miközben régóta orvosi csatatérre emlékeztető méhe a sokadik, talán utolsó harcát vívja, hogy életben tartsa megfogant embrióját. Az egyre nehezebb napok egyetlen kapaszkodóját az otthon szerkesztett-rendezgetett szövegek jelentik. Az elbeszélő minden egyes megnyitott és munkába vont fájllal újabb és újabb sorsokat nyit föl, a több generációból megszólaló hangok és elmesélt életutak pedig a saját helyzetét is másképpen világítják be. Kovács Ágnes könyveit Cser Kovács Ágnes szerzői néven publikálja.
 
Szeifert Natália

2005 óta publikál irodalmi és művészeti lapokban, régebben verset, ma inkább prózát, recenziót. Többek között az Élet és Irodalomban, a Jelenkor, Kalligram, Forrás, Mozgó Világ, Eső, Hévíz, Pannon Tükör folyóiratokban jelentek meg írásai. A 2010-es évek elején kulturális webrádiót (Intro Rádió), azután Gittegylet.com címmel kult-honlapot működtetett, amelynek védjegye alatt alapítója és szervezője a határokon átívelő, magyar költészet napi mozgalomnak, a Posztolj verset az utcára!-nak. 2019 novembere óta „működteti” a Hátsó Polc Podcastot, emellett hangoskönyveket készít, amelyek a Patreon-oldalon keresztül érhetők el. Általában (mindig) „éppen dolgozik egy hosszabb szövegen”. 2020 óta működteti az oNline Szövegműhelyt. 2023-ban megkapta a Mészöly Miklós-díjat Örökpanoráma című regényéért.
 
Könyvei:
Láz (Miskolc, Könyvműhely, 2012.)
Az altató szerekről (Budapest, Kalligram, 2017.)
Mi van veletek, semmi? (Budapest, Kalligram, 2019.)
Örökpanoráma (Budapest, Kalligram, 2022.)

2023. február 28.