A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
2020. július - Gion Nándor: Virágos katona

Gion Nándor: Virágos katona
 
Gion Nándor, vajdasági magyar író (1941-2002) egy csapásra ismertté vált 1973-ban megjelent regényével. A személyes emlékekből táplálkozó, meseszerű elemekkel átszőtt történet az 1800-as évek utolsó éveitől az első világháborúig mutatja be egy délvidéki falu, a magyarok, szerbek és svábok által benépesített Szenttamás hétköznapjait.

A bácskai települést egy álmodozó kamaszfiú, Rojtos Gallai István elbeszéléséből ismerhetjük meg, aki a falu fölé magasodó Kálvária-dombról szemléli a lakók életét. Figyelme a falusiakról egy idő után a Kálvárián lévő festmények egyik szereplőjére, a Krisztust korbácsoló, rejtélyes Virágos Katonára terelődik, akinek mellén sárga virág rikít, arcán pedig megmagyarázhatatlan boldogság tükröződik, mintha nem lenne részese a körülötte lévő valóságnak. Rojtos Gallai naphosszat bámulja a képet, még új barátját, a tolvaj Török Ádámot is beavatja kedvenc időtöltésébe, de együtt sem találnak magyarázatot a Virágos Katona boldogságának titkára.

A megoldáshoz végül az együgyű falusi kanász, Gilike vezeti el, aki folyton saját maga által kitalált egyszerű történeteket mesél és játszik el ujjaival, megfeledkezve közben az őt körülvevő világról. Rojtos Gallai az ő arcán fedezi fel a Virágos Katona arckifejezését: „…nem akartam elhinni, hogy ez a toprongyos kis kanász tudja a Virágos Katona titkát. Pedig tudta, és tulajdonképpen nagyon egyszerű az egész: el kell menni onnan, ahol a ronda dolgok történnek, ki kell lépni abból a képből, ahol a Megváltót korbácsolják.” Így aztán némi gyakorlás után maga is csodás, messzi tájakon időzik képzelete segítségével, kalandjait pedig Rézinek, a sváb molnár lányának meséli el. Zavartalan ábrándozásaiból legfeljebb Török Ádám váratlan felbukkanásai, a vén Szentigaz jóslatai és a helyi földesúr névnapi kártyapartija zökkenti ki néha, és talán soha nem hagyna fel kedvenc időtöltésével, ha ki nem tör az első világháború. Rojtos Gallai csakhamar a fronton találja magát, ahonnan visszatérve a Virágos Katona már nem néz vissza rá, Török Ádámot katonaszökevényként elhurcolják, a korábban mindig csendes Kálváriát pedig ellepik a mormoló imádkozók…

Gion Nándor magával ragadó stílusban, könnyed természetességgel mesél Szenttamásról és lakóiról, felnövésről, barátságról és a boldogság kereséséről, miközben a különböző nemzetiségek együttélésének nehézségeiről és a 20. század eleji vidékről is árnyaltan tudósít. Szenttamás történetét a Rózsaméz, az Ez a nap a miénk és az Aranyat talált című kötetekben szőtte tovább. A tetralógiává bővült regényfolyam Latroknak is játszott gyűjtőcímen egy kötetben is megjelent.

 
Ajánlja: Varga DorottyaElérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Vas Megyei Irodalmi Út
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-08-07 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap